Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> na czym zarabiaja twórcy darmowych CMS ?, w koncu musza miec z tego pieniadze nie?
yoger

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, ostatnio zastanawiam się nad tym problemem. Twórca darmowego systemu, przecież nie robi tego tylko dla przyjemności, w jakiś sposób musi na tym zarabiać. Pytanie w jaki sposób np. twórcy Drupala, wordpressa czy joomli się utrzymują?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
ixpack

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mają tajny kod i zbierają nasze dane do bazy nioh nioh. Sprzedają je później za grubą kasę.

A tak na poważnie tak jak panowie wyżej pisali + wyobraź sobie sytuacje: starasz się o pracę i pracodawca pyta: "pokaż swój kod" - a Ty mu podstawiasz WSZYSTKIM znany np. wordpress albo symfony łał. Widziałem nawet ofertę (65k rocznie funtów), gdzie w wymaganiach było "aktywny udział przy tworzeniu jednego z popularnych framework'ów".
+Quote Post
blooregard

Newsman

Grupa: Moderatorzy

Cytat(ixpack @ 10.05.2011, 10:35:10 ) *
Mają tajny kod i zbierają nasze dane do bazy nioh nioh. Sprzedają je później za grubą kasę.

A tak na poważnie tak jak panowie wyżej pisali + wyobraź sobie sytuacje: starasz się o pracę i pracodawca pyta: "pokaż swój kod" - a Ty mu podstawiasz WSZYSTKIM znany np. wordpress albo symfony łał. Widziałem nawet ofertę (65k rocznie funtów), gdzie w wymaganiach było "aktywny udział przy tworzeniu jednego z popularnych framework'ów".

Na stronie symfony-project.org twórca tego DARMOWEGO frameworka, Fabien Potencier, oferuje swoje usługi konsultingowe za jedyne 3000 Euro za DZIEŃ.
http://guru.sensiolabs.com/

To jest oczywiście już skrajny przypadek, ale potwierdza to, co napisał powyżej @ixpack (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 20:40