![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam w bazie rekordy Łódź Będzin Fläming itd... ogólnie lista miast z całej europy teraz chcę wyszukać w tej bazie za pomocą LIKE %% np. 'odz' - znajdzie Łódź 'fla' - znajdzie Fläming 'Lod' - czemu nie znajduje 'Ł' jeśli w LIKE damy 'L'? tylko z tą literą jest problem kodowanie w tabeli to utf_general_ci, ogólnie wszystko jest ustawione na utf_general_ci czy zna ktoś rozwiązanie mojego problemu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Collate to nie jest sposób kodowania, nie definiuje nam jak binarnie reprezentowane są znaki, definiuje nam natomiast wagę każdego znaku, która służy do sortowania, porównywania itp. Przykładowo
zwraca 0, bo wg tego collate litera Ń jest następną po N, natomiast jeśli spróbujemy to dostajemy 1, bo ten collate traktuje Ń jako akcent litery N i wrzuca do tej samej wagi w kolejności alfabetycznej. Wszystko dzieje się w obrębie tego samego kodowania znaków - UTF8. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 23:15 |