![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam w bazie rekordy Łódź Będzin Fläming itd... ogólnie lista miast z całej europy teraz chcę wyszukać w tej bazie za pomocą LIKE %% np. 'odz' - znajdzie Łódź 'fla' - znajdzie Fläming 'Lod' - czemu nie znajduje 'Ł' jeśli w LIKE damy 'L'? tylko z tą literą jest problem kodowanie w tabeli to utf_general_ci, ogólnie wszystko jest ustawione na utf_general_ci czy zna ktoś rozwiązanie mojego problemu? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązaniem jest stworzenie własnego collate, obejdzie się bez kompilowania mysql, chociaż źródła się mogą przydać by skopiować utf_general_ci i tylko zmiany wprowadzić. Oczywiście trzeba mieć nieco lepszy dostęp do serwera niż standardowy hosting. W odpowiednim pliku xml można zdefiniować taki collate, w którym Ł i ł wejdą do L, ut8_general_ci jest najbliżej wspólnego ładowania wszystkich ogonków z europejskich języków w podstawowe litery, ale akurat Ł i ł mają osobną wagę.
Ten post edytował pmir13 6.05.2011, 20:29:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 18:11 |