Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Wydajość przy połączeniach
halfik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Pierwsze moje pytanie: czy robił ktoś pomiary wydajności połączęń z mysql'em. Chodzi mi o to, czy lepiej jest aby każdy moduł w razie potrzeby otwierał dla siebie połączenie i je zamykał, czy może lepszym rozwiązaniem będzie: nawiazanie połączenia, wywołanie wszystkich funkcji operujacych na bazie, zamknięcie połączenia?

Moje drugie pytanie: chodzi o zwracanie referencji poprzez funkje. To daje efekt tylko w przypadku gdy funkcja zwraca np. bardzo dużą tablicę (zyskujemy czas, który normalnie stracilibyśmy na przekopiowanie danych z jednego miejsca w pamięci do innego) - chodzi o o "odczuwalny" efekt?

No to chyba na tyle z tego o co chciałem zapytać, a o czym nie zapomniałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
halfik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat
Ja u siebie sprawdzałem swego czasu na 5MB stringu. Zero różnicy.

Hmm... ja tetowalem skrypty z mojej stronki, pod które jest podpięte 9-21 funkcji (do każdego głownego). Do wszystkich funkcji zrobiłem referencję na wejście, a później tylko zwrotna, a na koniec obydwie.

Istotnie przy małym obciążeniu straty czasowe w 1 i 2 przpadku były rzędu 1.5-3.5%. Ale już przy 10 symulowanych połączeniach + 1000 żądań okazało się, że zyskałem średnio 4.3% (przy niektórych skryptach nawet więcej - tam gdzie występowały tablice na wejsciu lub wyjściu: 15%). Generalnie z pomiarów wynikało, że sporo zysku daje ref. zwrotna (większośc moich funkcji zwraca tablice małych rozmiarów). Ref. na wejscie daje jak wspomniałem zależnie od obciążenia serwera... ale zawsze mamy jakiś zysk. Problem w tym, że trzeba by tutaj nie zastanawiać się nad tym czy opłaca się użyć ref. czy też nie. Wg. mnie referencji trzeba używać zawsze jeśli przewidujemy, że pisana stronka będzie monco obciążona, a w przeciwnym wypadku opłaca się istotnie tylko przy tablicach. Przynajmniej tak wynika z przeprowadzonych przeze mnie pomiarów.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.12.2025 - 15:14