![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Zastanawia mnie jaki system kontroli wersji jest najlepszy (szybkość, łatwość obsługi, możliwości).
Od sporego czasu używam SVN-a (VisualSvn na winde + Tortoise) i jakoś działa aczkolwiek czasem potrafi wypluć jakieś kosmiczne błędy, które logicznie nie powinny mieć miejsca. Dlatego też chciałem was zapytać o osobiste doświadczenie i rekomendacje do jednego z wymienionych systemów. Chyba, że są inne jeszcze lepsze. Bardzo bym prosił również o podanie w formie listy zalet i wad każdego z systemów. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja chciałem polecić mały "artykuł": Git is MacGyver & Mercurial is James Bond.
Nie używałem jeszcze żadnego z wyżej wymienionych, nie potrzebowałem - pracuję jak james bond - sam, a jeżeli już to pomoc działa na osobnych frontach nie kolidujących z moimi piszgrołami (nowy wyraz (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ). Niestety (a właściwie stety) zaczynam pracę w teamie i to skłoniło mnie to przeglądania stron o dvcs etc. Poprawiam swoje stanowisko pracy, wymieniam dreamwavera na netbeans'a + mercurial - lepiej mi się z tym pracuje (zaczyna), ale nie wiadomo czy środowiska nie zmienię w krótkim czasie - zależy od teamu i demokratycznego wyboru (na razie mercurial rządzi). Za mercurial+bitbucket przemawia fakt, że jest tańszy. Fakt github to nie jest wielka kasa, ale drażni mnie np. to, że trzeba płacić za prywatne repozytoria? Nie chodzi o to, że ktoś mi "ukradnie" mój kod... Chciałbym go "ukryć" przed jego ukończeniem, a pokazać dopiero dojrzały owoc. edit: Wiem, że można postawić np. gitolite - nie w tym sęk, ale serwer też kosztuje (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . edit 2: Cytat Wybrałem oczywiście GIT-a z jednego powodu. Lokalne Branche. "Git-like local branches": http://mercurial.selenic.com/wiki/BookmarksExtension Ps. Nie jestem znawcą - osobista opinia. Ten post edytował ixpack 6.05.2011, 14:19:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 06:39 |