![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, czy istnieje jakiś sposób, aby automatycznie zamienić na normalne litery "krzaki" z bazy danych? Baza jest dość obszerna, a "krzaki" są wszędzie i ręczne poprawianie tego wszystkiego raczej nie wchodzi w grę.
Pozdrawiam Ten post edytował VishOne 2.05.2011, 21:15:32 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Możesz probować ustawić kodowanie podczas połączenia do bazy. Jak? Tematów jest już wiele o tym. Chodzi o, między innymi, names i character. Domyślam się jednak, że w tym wypadku problem nie jest po stronie kodu a hostingu, bo sam taki numer przerobiłem. Jeśli wszystko było ok i nagle z dnia na dzień coś się zrypało, to znaczy że były zmiany na hostingu. Czasem wiąże się to z jakimiś problemami i wtedy przywracają backup bazy. Jeśli zrobią to źle, to jest mega problem. Hostingi używają automatycznego, który nie zawsze się sprawdza i powoduje, że do bazy zapisuje backup, ale uszkadza kodowanie (nie rozpoznaje kodowania pliku, które niekoniecznie to utf8, ale może być ASCII lub na odwrót). Ja tak miałem z jednym mało doglądanym (zaplecze SEO). W efekcie gdy zauważyłem byki i ochrzaniłem hosting okazało się, że już nie mają tego backupu by coś poprawić.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 18:29 |