![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2011 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Znam podstawy php... co ja pisze podstawy to wszystko co zawiera php prawie (zmienne, stałe,tablice, wyrażenia regularne, while, for, funkcje, klasy zwracania, ciasteczka, sesja), a nie jednak to nie jest pomyłka, faktycznie dla mnie to podstawy bo ja to TYLKO ROZUMIEM I ZNAM.
Uczyłem się z kursu na uw-team.org i książki "php programowanie gier" - która jest strasznie beznadziejna, ta książka na prawde to: php dla tych co znają już język c++, miałem farta ze wcześniej w c++ grzebałem trochę to zrozumiałem w miarę. A więc skoro to wszystko ROZUMIEM, to co ja mam teraz robić? na czym ćwiczyć? bo tak na prawde ja to umiem ale nie wiem do czego to się wszystko wykorzystuje np. po co są tablice jak się wykorzystuje np. do gry przeglądarkowej? to samo z funkcjami itd. Jedyne co wiem jak można wykorzystywać to w praktyce: zmienne, stałe, sesje, ciasteczka, while i if. Wskażcie mi coś, nie wiem... mam ściągnąć jakiś silnik i patrzeć w kod, zobaczyć co i jak? czy to odpowiednie dla w pewnym sensie "przedszkolaka" w tym temacie? Pozdrawiam Ten post edytował nakers2 2.05.2011, 08:36:34 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie powiedzialem "rzuc szkole, zostan ninja i zyj z programowania", tylko "rob tanie zlecenia".
Zamiast wymyslac sobie bezcelowe zadania "zrobie strone o niczym i wiele sie przy tym naucze, bede ja modyfikowal przez 3 lata i 5 osob ja odwiedzi", "naucze sie OOP!, na pewno wiele mi to da", "przeczytam 3 ksiazke o ZF" 1. mozesz zrobic cos co ma sens i ktos tego uzyje 2. nauczysz sie rzeczy ktore sa potrzebne w praktyce, a nie teorii ktora moze sie przyda, a moze nie 3. nauczysz sie jak wykorzystywac wiedze ktora juz masz 4. nauczysz sie troche kontaktu z klientem i zarzadzania projektem 5. poznasz pare CMS, Frameworkow itp, bo bedziesz musial je modyfikowac 6. cos do cv 7. ktos Ci za to zaplaci 8. 99% rzeczy i tak musisz sie nauczyc na zadaniach praktycznych - OOP tez ... more |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
nie powiedzialem "rzuc szkole, zostan ninja i zyj z programowania", tylko "rob tanie zlecenia". Zamiast wymyslac sobie bezcelowe zadania "zrobie strone o niczym i wiele sie przy tym naucze, bede ja modyfikowal przez 3 lata i 5 osob ja odwiedzi", "naucze sie OOP!, na pewno wiele mi to da", "przeczytam 3 ksiazke o ZF" 1. mozesz zrobic cos co ma sens i ktos tego uzyje 2. nauczysz sie rzeczy ktore sa potrzebne w praktyce, a nie teorii ktora moze sie przyda, a moze nie 3. nauczysz sie jak wykorzystywac wiedze ktora juz masz 4. nauczysz sie troche kontaktu z klientem i zarzadzania projektem 5. poznasz pare CMS, Frameworkow itp, bo bedziesz musial je modyfikowac 6. cos do cv 7. ktos Ci za to zaplaci 8. 99% rzeczy i tak musisz sie nauczyc na zadaniach praktycznych - OOP tez ... more Nauka programowania na projektach robionych na zlecenie to najszybsza droga do ich zawalenia i narobienia kłopotu sobie i zleceniodawcy. Tym bardziej dla kogoś, kto tak naprawdę nie ma pojęcia, jak w praktyce użyć funkcji (kwestia ogarnięcia pojęcia "obiekt" to już dla niego będzie zupełny kosmos ). A potem zdziwienie, że często firmy boją się dawać zlecenia freelancerom, bo sie już nacięli na takich, co uczyli się operacji na otwartym sercu na żywym pacjencie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 2.05.2011 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Tym bardziej dla kogoś, kto tak naprawdę nie ma pojęcia, jak w praktyce użyć funkcji (kwestia ogarnięcia pojęcia "obiekt" to już dla niego będzie zupełny kosmos ). Nie brałem się za obiekty ale co jest trudnego w pojęciu "obiekt"?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) A i przy okazji, właśnie czytałem jakiś post że przy nauce obiektowego reszte mozna wyrzucić? to prawda? rodzi się jakaś "nowa logika" która ma wpływ na "podstawy php" ? i czy jest to konieczne do gier viaww? Ten post edytował nakers2 2.05.2011, 18:57:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 04:51 |