![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Na wniosek ActivePlayera, zakładam temat o testowaniu aplikacji. O to treść wątku:
Chciałbym porozmawiać na temat testowania aplikacji php. Czy testujecie swoje aplikacje? Jeśli tak, to jakich narzędzi używacie? Czy w firmach w których pracujecie wdrożone jest continuous integration? Jak w praktyce wygląda praca nad testowaniem aplikacji? Czy używacie testów jednostkowych? Uważam że temat testowania aplikacji to coś ciekawego, o czym stosunkowo mało w polskim internecie - mysle ze moze to byc ciekawy temat do dyskusji. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie testuję swoich aplikacji w takim stopniu w jakim prawdopodobnie powinienem, ale gdy testuję to:
* PHPUnit. Największy, najpopularniejszy, nie widziałem potrzeby szukania czegoś innego. Fajne raporty pokrycia. Bez snippetów w edytorze ani rusz — nie wyobrażam sobie wpisywać za każdym razem $this->assertEquals(); * Czasami TDD. Nie napisałem jeszcze zbyt wiele kodu przy użyciu TDD, więc może moja opinia się zmieni, ale jak do tej pory zdaje się to całkiem przydatną techniką. Potencjalny problem jest taki, że nie lubię zbyt wiele projektować na papierze i w konsekwencji podczas implementacji często znacznie zmieniam design klasy — co wymusza zmiany w testach. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 19:24 |