![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, wiem że temat był dużo razy poruszany ale nadal nie potrafię zastosować go do swoich potrzeb.
Mam tabelę:
i chcę wyciągnąć najświeższą wiadomość dla id uzytkownika="30" , gdzie grupowanie jest po polu "grupa", a najświeższa wiadomość to ta, która ma największe "id".
wyciąga mi
a potrzebne
jakiś pomysł? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
pmir: To że przeczy dokumentacji, nie znaczy że MySQL tak się nie zachowuje. Pracowałem z wersjami od 3.X do 5.X i za każdym razem tak się zachowywał. Moje więc zdanie wynika nie tyle z czytania dokumentacji, co realnego i praktycznego implementowania zapytań. Możliwe, że któraś z (od którejś) wersji zachowuje sie inaczej, ponieważ nie wszystkie na kompie miałem i testowałem. Jak na razie jednak zachowuje się w ten sposób od kilku wersji, więc trudno nie mieć wrażenia, że jednak tutaj determinizm przez ogromnie długi czas występuje, nawet mimo faktu, że nie jest zgodny z dokumentacją. Jakkolwiek dzięki za cynk, przyjrzę się w swoich systemach, czy aby nie zafałszowuje mi to gdzieś wyniku. Póki co bowiem wszystko działa w porządku.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 13:11 |