![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, wiem że temat był dużo razy poruszany ale nadal nie potrafię zastosować go do swoich potrzeb.
Mam tabelę:
i chcę wyciągnąć najświeższą wiadomość dla id uzytkownika="30" , gdzie grupowanie jest po polu "grupa", a najświeższa wiadomość to ta, która ma największe "id".
wyciąga mi
a potrzebne
jakiś pomysł? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Mysql w takich wypadkach jak podałeś zwraca wartość kolumny dla pierwszego wiersza danej grupy. To co chcesz więc osiągnąć, to ustawić wiersze we własciwej kolejności zanim dojdze do grupowania. Jako że ORDER BY wykonuje się dopiero po GROUP BY, to musisz do grupowania wysłać podzapytanie z posortowanymi wynikami. W tym wypadku musisz więc "odwrócić" tabelę w podzapytaniu i potem ją pogrupować.
A co do celu, to chyba jest taki, by użytkownik widział najświeższe wiadomości związane z sobą (stąd sprawdzanie from_id i to_id) w każdej z grup. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 11:23 |