![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Napisałem klasę która ma obsługiwać użytkownika wydaje mi się, że jest ona nieoptymalna... wstawiam ją aby ktoś z większym doświadczeniem ją obejrzał i mnie nakierował co można zrobić lepiej i co mam poprawić (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Klasa:
Logowanie:
Update/Odczyt danych:
Wylogowanie:
Struktura SQL:
Pozdrawiam Rav |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 28.11.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat 5. Znów wszystko jest namieszane jak leci. Musisz przemyśleć dokładnie jak to ma wyglądać. Nie rozumiem... dlaczego jest namieszane? Staraj się by jedno zajmowało się jednym, a drugie drugim. 1. HttpRequest - Dodałeś GET i POST, ale co z SERVER, REQUEST, SESSION, COOKIE etc. Poza tym nie lepiej by była to klasa statyczna, bądź Singleton by nie przekazywać non stop obiektu? 2. Klasa DB - Dobry pierwszy krok, ale Singleton z tego marny, właściwie w ogóle go brak (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) getInstance() powinien zwracać Ci obiekt klasy DB, oraz przy okazji klasy PDO. Przykład:
I wykorzystanie na początku aplikacji?
3. Co do klasy User - To tutaj głównie mam zarzuty co do mieszania. Masz tutaj rejestracje, sprawdzanie, pobieranie informacji o użytkowniku oraz zwracanie czy to Admin, czy Moderator. Jeśli mowa tutaj o optymalizacji trzeba też wspomnieć o jakimś ładzie - Osobna klasa do rejestracji użytkownika, sprawdzania czy istnieje i innych. Inna znowu do pobierania danych użytkownika o id / nazwie x, oraz ew. rozszerzenie do klasy pobierającej dane, która ustali czy to Admin/Mod/Użytkownik czy ktokolwiek. Życzę miłej pracy (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 1. HttpRequest - Dodałeś GET i POST, ale co z SERVER, REQUEST, SESSION, COOKIE etc. Poza tym nie lepiej by była to klasa statyczna, bądź Singleton by nie przekazywać non stop obiektu? Nie mam pojęcia jak to zrobić aby było to Singleton... natomiast dodałem SERVER i COOKIE (jakoś reszty nie potrzebuję) analogicznie jak zrobiłem to z GET i POST Cytat 2. Klasa DB - Dobry pierwszy krok, ale Singleton z tego marny, właściwie w ogóle go brak (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) getInstance() powinien zwracać Ci obiekt klasy DB, oraz przy okazji klasy PDO. Przykład:
I wykorzystanie na początku aplikacji?
Hmm... Kod Fatal error: Non-static method PDO::__construct() cannot be called statically in C:\wamp\www\class\db.class.php on line 33 nie wiem co poszło nie tak...Cytat 3. Co do klasy User - To tutaj głównie mam zarzuty co do mieszania. Masz tutaj rejestracje, sprawdzanie, pobieranie informacji o użytkowniku oraz zwracanie czy to Admin, czy Moderator. Jeśli mowa tutaj o optymalizacji trzeba też wspomnieć o jakimś ładzie - Osobna klasa do rejestracji użytkownika, sprawdzania czy istnieje i innych. Inna znowu do pobierania danych użytkownika o id / nazwie x, oraz ew. rozszerzenie do klasy pobierającej dane, która ustali czy to Admin/Mod/Użytkownik czy ktokolwiek. Zrobiłem osobne klasy do sprawdzenia poziomu (Anonim, User, Admin)
Zrobiłem też osobne klasy do rejestracji oraz sprawdzania Usera (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Pozdrawiam Rav |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:05 |