![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 9 Dołączył: 29.05.2009 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nie umiem ogarnąć konstruktora kiedy go używamy i po co? Może ktoś mi wytłumaczy? W poniższym przykładzie mamy klasę dog w której mamy publiczny dostęp do atrybutu $name oraz konstruktora. Z tego co rozumiem konstruktor jest to metoda która w chwili powstania obiektu nadaje mu jakiś właściwości? Ale po co i kiedy tego mam używać? klasa Kod <?php class Dog{ public $name;//atrybut przechowujący imię psa /*konstruktor*/ public function __construct($name){ $this->name = $name; } public function roar(){ echo 'chał chał'; } //ciach } ?> obiekt Kod <?php
require('class.dog.php'); $reksio = new Dog('Reksio'); echo $reksio->name; //atrybut "name" publiczny, więc wyświetlone zostanie 'Reksio' $reksio->roar(); //metoda roar() publiczna, więc wyświetlone zostanie 'chał chał' ?> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Php uczyłem się 4 miesiące znając już języki: c, c++ i javę, więc było mi znacznie łatwiej niż miałbym uczyć się od podstaw. Wtedy wydawało mi się, że już się nauczyłem php. Wydawało mi się. Tak na prawdę php uczę się cały czas i dalej są rzeczy, których nie umiem zrobić i nie znam wszystkich funkcji na pamięć, ale po to jest dokumentacja, książki i forum, jak to, żeby zgłębiać (IMG:style_emoticons/default/Snorkle.gif) temat, a nikt nie każe Ci znać wszystkiego na pamięć, ważne żebyś rozumiał swój i czyjś kod, a jak czegoś nie będziesz wiedział - ważne jest żebyś umiał to znaleźć i się tego czegoś nauczyć. Javascriptu uczyłem się już dawno, chodząc jeszcze do liceum i z perspektywy czasu już nie pamiętam ile trwała moja nauka, w każdym razie nauczyłem się go na tyle, żeby jak czegoś nie wiem tylko poszukać, a wiem gdzie szukać (IMG:style_emoticons/default/medieval.gif) Zenda uczę się od ponad dwóch lat, w tym momencie od dwóch miesięcy w postaci Magento i przyznam, że nie jest łatwo, ale warto to poznać. SQLa znam najsłabiej ale na tyle, żeby radzić sobie z zapytaniami złożonymi z kilkunastu joinów i na razie mi to wystarczy. Bardziej poznaję inne technologie związane z rynkiem sklepowym np. silniki wyszukiwania jak javowy Apacje Solr czy napisany w C++ Sphinx itd. Muszę Ci jeszcze powiedzieć, że takie podawanie czasu, kto ile się uczył trochę mija się z celem, bo każdy ma swoje tempo, a należy pamiętać, że sama teoria bez praktyki nic nie daje. W sumie w tym momencie nie bardzo mam czas na naukę, chociaż staram się tak nim gospodarować, żeby znaleźć przynajmniej 2 godziny tygodniowo na poznawanie nowych rzeczy. Ważne żebyś myślał nad stosowanymi rozwiązaniami, cały czas dążył do ich ulepszania, uczył się dużo, analizował i wyciągał wnioski i najważniejsze - żebyś był otwarty na inne pomysły i inne rozwiązania. To daje moc (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 11:01 |