![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Mam zamiar zaprojektować sobie bazę danych do przechowywania informacji o posiadanym sprzęcie komputerowym i oprogramowaniu. Nie potrafię jednak pojąć jak ma przebiegać proces wstawiania danych do bazy. Dokładniej, chodzi mi o sytuację kiedy mamy trzy tabele: |oprogramowanie| |sprzęt| |zestaw_komputerowy| W tabeli |zestaw_komputerowy| mają być tylko klucze do tabel |oprogramowanie| i |sprzęt|. Teraz sedno sprawy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak wstawiać dane do tabeli |zestaw_komputerowy| aby tam były tylko klucze do tabel zewnętrznych ? Wiem, wiem - zagmatwałem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Proszę o wyrozumiałość (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem narzut dodatkowych 10-ciu tabel będzie dużo wyższy niż zysk ze zmniejszenia redundancji. Przykładowo w urządzeniach będziesz miał procesory, to ilu producentów wymienisz? Pewnie dwóch AMD i Intel. Dla reszty podzespołów też ich dużo nie będzie, bo ciągle przewijają się ci sami. Wpadki typu "adobe", "Adobe" rozwiązujesz dodając dane do bazy poprzez unifikację nazewnictwa - wszystko sprowadzasz albo do ucfirst lub lowercase czy uppercase.
Tak samo z licencjami, masz tabele wersja i podwersja. Co w nich będziesz przechowywał? 1.1 i 2.beta? Moim zdaniem już lepiej trzymać to po prostu jako wartość w tabeli licencje. W przypadku niewielkiej ilości wartości (np nazwa licencji) lepiej zrobić tym enum niż dodatkową tabelę. Generalnie z normalizacją trzeba czasem przystopować, żeby nie przesadzić. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 07:07 |