![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 1 Dołączył: 1.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę zdalnie wywołać procedurę z serwera www na hoście u klienta w jego przeglądarce.
Chcę stworzyć np. chat za pośrednictwem serwera www. Jak zdalnie na końcówce klienta wywołać żądanie pobrania zawartości wiadomości w momencie gdy do serwera dotrze wiadomość? Zewnętrzny host nie może sam dobijać się na serwer przez odświeżanie. Serwer ma powiadomić hosta o wiadomości i dopiero wtedy on ją pobiera. Chcę zrobić tak: klient uruchamia aplikację . Następnie loguje się do serwera , przesyła swoje IP i co 15 sek powiadamia serwer o swojej aktywności. Dzięki temu będę miał status . To teraz jeszcze pytanie jak wysłać do przeglądarki dane z serwera i zainicjować wywołanie funkcji ? Ten post edytował fiasko 20.04.2011, 00:03:24 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Rodzi się pytanie.
Po co pisać własny serwer www? Są lepsze, Apache, lighttp. PHP to ostatnie narzędzie jakiego bym użył do obsługi socketów. Ponadto nie zadziała to na praktycznie żadnym hostingu www. Nie potrafię doszukać się nawet cienia sensu w tym co wypisujesz. Ten post edytował wNogachSpisz 21.04.2011, 10:31:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rodzi się pytanie. Po co pisać własny serwer www? Nie widzę szansy na jakikolwiek zysk. przy obsłudze wielu połączeń opartych na zasadzie podtrzymanego połączenia jak long poll ajax lub dłuższej komunikacji z serwerem poprzez sockety np. przy wykorzystaniu flasha [także "wisi" połączenie] jeśli to wykonać bez serwera który sprawdza czy jest coś do wysłania i zarządza wszystkimi połączeniami w prostszej formie pisze się skrypta php gdzie w pętli musiałby sprawdzać na serwerze czy może już wysłać treść i jaką treść [mający jakiegoś sleep'a coby serwera nie zajechać] - bez serwera obsługującego te połączenia przy wielu połączeniach musi być uruchomionych wiele ociężałych skryptów [co za tym idzie wiele procesów] z całą otoczką z logiką podobną jak przy jednym mini serwerze gdzie trzeba sprawdzać czy coś wysłać i wstrzymywać połączenie... jest 10 połączeń to wisieć na np. sleepie i pętli sprawdzającej czy coś wysłać musi 10 skryptów i tak jeden do 1 - przy miniserwerze jeden proces obsługuje wszystkie połączenia na danym sockecie... sorki ale jakoś nie umiem przelać tego na słowa i nie wiem, czy to jakoś strawnie opisałem... PHP to ostatnie narzędzie jakiego bym użył do obsługi socketów. o mini serwerze wspomniałem w celach optymalizacji - a więc już przy wielu połączeniach gdy w zasadzie ma się już serwer dedykowany... do prostych rozwiązań wystarczy jak skrypt i połączenie sobie po prostu będzie wisiało... skoro znasz inne języki to nie ma problemu napisać obsługę socketów w innym języku ;D - ogólnie przecież wszystko można napisać w całkiem innym języku - nawet w JavaScript [w końcu SSJS istniał także od dawna jednak nie był wykorzystywany głównie ze względu wcześniej na słaba wydajność - po za tym do obecnych rozwiązań w tym kierunku tez trzeba mieć dedyka (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ]Ponadto nie zadziała to na praktycznie żadnym hostingu www. Nie potrafię doszukać się nawet cienia sensu w tym co wypisujesz. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 09:05 |