![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 1 Dołączył: 1.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę zdalnie wywołać procedurę z serwera www na hoście u klienta w jego przeglądarce.
Chcę stworzyć np. chat za pośrednictwem serwera www. Jak zdalnie na końcówce klienta wywołać żądanie pobrania zawartości wiadomości w momencie gdy do serwera dotrze wiadomość? Zewnętrzny host nie może sam dobijać się na serwer przez odświeżanie. Serwer ma powiadomić hosta o wiadomości i dopiero wtedy on ją pobiera. Chcę zrobić tak: klient uruchamia aplikację . Następnie loguje się do serwera , przesyła swoje IP i co 15 sek powiadamia serwer o swojej aktywności. Dzięki temu będę miał status . To teraz jeszcze pytanie jak wysłać do przeglądarki dane z serwera i zainicjować wywołanie funkcji ? Ten post edytował fiasko 20.04.2011, 00:03:24 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Tam, pierdoły saskie... http://nodejs.org/ Nie pierdoły, tylko dokładnie tak jest jak napisałem.. HA! HA! HA! - mało co nie pękłem ze śmiechu. Co ma do tego wszystkiego node.js? Przecież to technologia do obsługi serwera www. Nie wprowadzania ona NIC w temacie ograniczeń warstwy transportowej. A to właśnie tam jest bariera, serwer nie może być stroną rozpoczynającą negocjację połączenia i koniec! zresztą odsyłam do bloga: Komunikacja z serwerem w czasie rzeczywistym - oraz ewentualnych komentarzy gdzie wspomniałem o czystym JS... Nie rozumiem, po jakiego grzyba ten flash?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) P.S Koniecznie zajrzyj na http://ajaxpatterns.org/ Ten post edytował wNogachSpisz 21.04.2011, 10:11:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem, po jakiego grzyba ten flash?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) nie jest potrzebny flash chyba, że ktoś chce to zrobić na socketach - komunikację jak w temacie - sockety jeszcze nie we wszystkich przeglądarkach są wprowadzone - co do symulacji po stronie ajax też pisałem tam w komentarzach...Nie wprowadzania ona NIC w temacie ograniczeń warstwy transportowej. A to właśnie tam jest bariera, serwer nie może być stroną rozpoczynającą negocjację połączenia i koniec! racja - nic dodać nic ująć Co ma do tego wszystkiego node.js? Przecież to technologia do obsługi serwera www. ale tu trochu umniejszyłeś jego możliwości [choć fakt głównie do tego jest stosowany i powstał z myślą o SSJS], jest to fremwork ale głównie do obsługi socketów - więc za jego pomocą można zaimplementować dowolny serwer nie tylko WWW... idąc dalej jeśli ktoś pisze w PHP i chciałby odciążyć serwer by oprócz zainicjowanych połączeń które muszą wisieć by serwer mógł w danej chwili odpowiedzieć by nie "wisiały" także ociężałe skrypty [ich procesy] PHP można napisać własny mini serwer WWW nasłuchujący na socketach by tylko jeden proces obsługiwał takie połączenia a nie cały tuzin i więcej - jednak jest to już trochu grubszy temat i skoro pojawiły się pytania o przykładowe skrypty to o tym chyba bez potrzeby wspominam... by nie pisać obsługi socketów od 0 do mini serwera można by skorzystać z jakiejś biblioteki lub je zmodyfikować - mi są znane tylko 2: Nanoserv i phpsocketdaemon [małe stare porównanie między nimi] jednak pisząc własny mini serwer gdzie proces będzie stale uruchomiony, trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach - a przede wszystkim jednej - trzeba po sobie sprzątać gdyż może dojść do wycieku pamięci - czyli nieużywane zmienne null'ować lub unset'ować... i dobrze by to było napisać lub zaprojektować zdarzeniowo ;] - pozatym ze zmiennymi globalnymi a co za tym idzie także statystycznymi to trzeba ich używać z rozwagą by się nie zaplątać przy obsłudze różnych połączeń ^^ Ten post edytował zegarek84 21.04.2011, 10:22:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 10:56 |