![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 9 Dołączył: 29.05.2009 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nie umiem ogarnąć konstruktora kiedy go używamy i po co? Może ktoś mi wytłumaczy? W poniższym przykładzie mamy klasę dog w której mamy publiczny dostęp do atrybutu $name oraz konstruktora. Z tego co rozumiem konstruktor jest to metoda która w chwili powstania obiektu nadaje mu jakiś właściwości? Ale po co i kiedy tego mam używać? klasa Kod <?php class Dog{ public $name;//atrybut przechowujący imię psa /*konstruktor*/ public function __construct($name){ $this->name = $name; } public function roar(){ echo 'chał chał'; } //ciach } ?> obiekt Kod <?php
require('class.dog.php'); $reksio = new Dog('Reksio'); echo $reksio->name; //atrybut "name" publiczny, więc wyświetlone zostanie 'Reksio' $reksio->roar(); //metoda roar() publiczna, więc wyświetlone zostanie 'chał chał' ?> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Może wyjaśnię o co mi chodzi, bo everth "widzi" o co mi biega (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Klasa to tak naprawdę jedynie szablon, na podstawie którego buduje się obiekty, a więc nie powinna o nich w sumie nic, lub naprawdę niewiele wiedzieć. To pieczątka, która wali nieskończoną (no chyba że to singleton (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) ich ilość od matrycy. Tymczasem obiekty mogą być różnie inicjowane właśnie konstruktorem i to on powinien ustawiać wedle swoich możliwości właściwości obiektu, a nie klasa. Weźmy klasę Samochód... Czy jest dla nas istotne czy jest on 3-, 4-, 5-drzwiowy w momencie deklaracji? Nie! To staje sie istotne dopiero gdy obiekt ma zostać utworzony. I to samo tyczy innych własności klasy. My mamy być tylko świadomi ich istnienia, ale dopiero podczas tworzenia obiektu powinno nastąpić przypisanie im wartości. Do tego czasu może tam być cokolwiek. Klasa nie powinna nawet typów prostych im przypisywać. To zadanie konstruktora i nie powinno się go w tym wyręczać. Jeśli byłoby takie działanie pożądane, to coś takiego jak konstruktor by nie powstało. Bo jaki ma sens ta metoda, skoro i tak można by było zainicjalizować klasę wartościami. Konstruktor stał by się zbędny. De facto konstruktor i destruktor to pozostałości OOP z C++. Tam ich sens jest o wiele ważniejszy gdy następuje dynamiczne przydzielanie pamięci chociażby. Ogólnie ich użycie w środowisku web jest mocno ograniczone funkcjonalnie z racji bezstanowości, ale w aplikacji desktopowej ich użycie daje kilka fajnych możliwości w czasie rzeczywistym. W sieci, w której żądania są z natury rzeczy krótkie, "zabawa" z konstruktorami została mocno ograniczona. A szkoda, bo już same przeciążanie konstruktorów to fajna rzecz.
EDIT: Byłbym zapomniał... Osobiście czasem naginam to i mam jeden, jedyny wyjątek od tej reguły: stała i niezmienna wartość mająca być widoczna dla wszystkich obiektów danej klasy. Coś widocznego tylko dla tejże klasy i zazwyczaj też staram się tę zmienną zabezpieczyć przed przypadkowym nadpisaniem stosując const (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) To jedyny wyjątek, kiedy przewiduję, że można nadać wartość własności klasy już na etapie jej definicji. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 19:20 |