![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 1 Dołączył: 1.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę zdalnie wywołać procedurę z serwera www na hoście u klienta w jego przeglądarce.
Chcę stworzyć np. chat za pośrednictwem serwera www. Jak zdalnie na końcówce klienta wywołać żądanie pobrania zawartości wiadomości w momencie gdy do serwera dotrze wiadomość? Zewnętrzny host nie może sam dobijać się na serwer przez odświeżanie. Serwer ma powiadomić hosta o wiadomości i dopiero wtedy on ją pobiera. Chcę zrobić tak: klient uruchamia aplikację . Następnie loguje się do serwera , przesyła swoje IP i co 15 sek powiadamia serwer o swojej aktywności. Dzięki temu będę miał status . To teraz jeszcze pytanie jak wysłać do przeglądarki dane z serwera i zainicjować wywołanie funkcji ? Ten post edytował fiasko 20.04.2011, 00:03:24 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da się, klient jest nieosiągalny dla serwera. Inicjować połączenie musi klient. Tam, pierdoły saskie... http://nodejs.org/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A JSONP daje możliwość zdalnego wywołania funkcji w js ? ogólnie tutaj jest zasada, iż w DHTML'u dołączasz do drzewa DOM zewnętrzny skrypt JS i nie musi to być JSON - tak więc tak - można zdalnie wywołać funkcję... a i adres do skryptu js nie musi się kończyć na js do plików statycznych gdyż może się odwoływać do skryptu php który oczywiście musi zwrócić poprawny kod JavaScript...Long Poll? czyli wysyłanie zapytania losowo, powiedzmy co 1 - 5 sekund? Bez większego sensu. nie żadne losowe zapytanie do serwera - sprawdź pierwszy lepszy wynik w google ;/ JSONP - script include? Co to ma do rzeczy? to samo co long poll ajax - skrypt do którego się odwołasz nie musi od razu odesłać treści, może on sprawdzać czy coś zmieniło się na serwerze i gdy się zmieni wygenerować ową treść i wysłać - połączenie z serwerem będzie "wisiało" co prawda zainicjowane przez przeglądarkę, jednak zostanie zakończone albo po otrzymaniu odpowiedzi/przekroczeniu czasu oczekiwaniu/jakiś błąd... Tam, pierdoły saskie... http://nodejs.org/ kiedy to po prostu prawie jakby pisał w PHP tyle że po stronie serwera zmieni język na JavaScript [SSJS]... ale i tak jakby nie było musiałby mieć albo jakiegoś klienta obsługującego sockety np. we flashu lub skorzystać w JS ale po stronie klienta/przeglądarki [czyli z CSJS] z zasady podobnej jak to w long poll ajax... zresztą odsyłam do bloga: Komunikacja z serwerem w czasie rzeczywistym - oraz ewentualnych komentarzy gdzie wspomniałem o czystym JS... Ten post edytował zegarek84 20.04.2011, 22:44:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 13:36 |