![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Mam zamiar zaprojektować sobie bazę danych do przechowywania informacji o posiadanym sprzęcie komputerowym i oprogramowaniu. Nie potrafię jednak pojąć jak ma przebiegać proces wstawiania danych do bazy. Dokładniej, chodzi mi o sytuację kiedy mamy trzy tabele: |oprogramowanie| |sprzęt| |zestaw_komputerowy| W tabeli |zestaw_komputerowy| mają być tylko klucze do tabel |oprogramowanie| i |sprzęt|. Teraz sedno sprawy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak wstawiać dane do tabeli |zestaw_komputerowy| aby tam były tylko klucze do tabel zewnętrznych ? Wiem, wiem - zagmatwałem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Proszę o wyrozumiałość (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pierwszy ogień przychodzą 2 pomysły.
1. oprogramowanie: id, nazwa, inne pola... | sprzęt: id, inne pola | zestaw_komputerowy: id, ids_opgramowania, ids_sprzetu Do zestawu wstawiasz po przecinku id programów i podzespołów, czyli np: 1 | 1,3,4 | 4,12,15 2 | 3,4,5 | 4,6,8 2. Robisz dodatkową tabelę (lub dwie) gdzie łączysz oddzielnie id zestawu i id sprzętu lub id oprogramowania. Tabela oprogramowanie i sprzęt zostaje, zestaw_komputerowy: id, numer_zestawu, inne pola.. zestaw_komputerowy_oprogramowanie: id_zestawu, id_oprogramowania, zestaw_komputerowy_sprzęt: id_zestawu, id_sprzętu, czyli np: 1 | 1 2 | 3 1 | 2 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 21:03 |