![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja sytuacja nie wygląda zbyt ciekawie, 22 lata, studia na kierunku Automatyki i Robotyki zakończone przed czasem. Zapisałem się od razu do policealnej szkoły informatyki, taki odruch by "gdzieś być"/"coś robić", patrze na tą szkolę raczej z przymrużeniem oka. Szukam jakieś pracy dorywczej co by mieć jakiś dochód. Tyle by to było na wstępie.
Na studiach poznałem podstawy PHP (jako rozszerzenie na razie dla HTML'a i CSS'a) i mi się spodobało. Od jakiegoś czasu staram się na własna rękę poszerzać wiedzę w zakresie PHP, na razie powiedzmy że umiem w "teorii" tabele, warunkowanie, pętle, funkcje i jako tako formularze+pierwsze łączenie z bazą MySQL. Jak pisałem na początku to głównie teoria i zamierzam pójść do przodu i zrobić coś w praktyce. Tylko że pomyślałem czy mogę związać moją przyszłość z tym programowaniem, znaczy, zostać programistą PHP. Co o tym sądzicie? Czy to nie jest przypadkiem gadanie jakiegoś przygłupa który nie radzi sobie w życiu itd. itp.? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
@everth: masz rację, że rynek chce rozwiązań, które się sprawdzają, nie patrząc na wiele innych rzeczy. Problem jest jednak jeden -> Nawet te "sprawdzone" rozwiązania ktoś musi najpierw wymyślić i wdrożyć, by rzemieślnicy mieli się na czym wzorować. Rynek klepaczy jest jak w tym żarcie o wynalazcy, że jeśli czegoś się nie da zrobić według "betonu", to przyjdzie jeden, który nie wie, że się nie da (programista) i on to zrobi, udowadniając, że jest to możliwe.
Co do Twojego zdania o szerokim wachlarzu wiedzy programisty, to nie do końca tak jest, że musi on być omnibusem. Bardziej sugestywne byłoby powiedzenie, że posiada pewien katalog biblioteczny. Nie musi znać każdej książki na pamięć, może nawet nie przeczytać kilku procent... Ważne by wiedział gdzie sięgnąć w razie potrzeby i co ewentualnie przeczytać by luki uzupełnić. Co do opłacalności to szczerze mówiąc programista akurat średnio na to zważa. Ten prawdziwy patrzy na własny rozwój i tutaj właśnie wookieb ma rację pisząc o samodzielnym kształceniu, co popieram każdą kończyną. Moim zdaniem problem postawiony przed klepaczem i programistą będzie miał zupełnie inny finał. Dla klepacza będzie wyjściem do znalezienia gotowca sprawdzonego, by jedynie go wdrożyć. Programista z racji szybkości także to weźmie pod uwagę, ale zawsze go będzie korcić, by jednak zrobić coś po swojemu i czasem temu pragnieniu ulegnie. Właśnie w ten sposób potem powstają "sprawdzone" rozwiązania, o których wspominaliśmy. To nie są efekty pracy klepaczy kodu, ale pasjonatów, którzy wychodzą poza utarte z góry schematy lub podchodzą do nich od nieco innej strony. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 02:10 |