![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja sytuacja nie wygląda zbyt ciekawie, 22 lata, studia na kierunku Automatyki i Robotyki zakończone przed czasem. Zapisałem się od razu do policealnej szkoły informatyki, taki odruch by "gdzieś być"/"coś robić", patrze na tą szkolę raczej z przymrużeniem oka. Szukam jakieś pracy dorywczej co by mieć jakiś dochód. Tyle by to było na wstępie.
Na studiach poznałem podstawy PHP (jako rozszerzenie na razie dla HTML'a i CSS'a) i mi się spodobało. Od jakiegoś czasu staram się na własna rękę poszerzać wiedzę w zakresie PHP, na razie powiedzmy że umiem w "teorii" tabele, warunkowanie, pętle, funkcje i jako tako formularze+pierwsze łączenie z bazą MySQL. Jak pisałem na początku to głównie teoria i zamierzam pójść do przodu i zrobić coś w praktyce. Tylko że pomyślałem czy mogę związać moją przyszłość z tym programowaniem, znaczy, zostać programistą PHP. Co o tym sądzicie? Czy to nie jest przypadkiem gadanie jakiegoś przygłupa który nie radzi sobie w życiu itd. itp.? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
I tutaj właśnie uderzamy w różnicę między klepaczem i programistą. Klepacze to maszynki - mają dużo kodu szybko zrobić by działało. Programista jest klepaczem "wyższego rzędu", że tak to nazwę. Podałeś przykład lotniska i tego się uczepię i ja. Nie musisz w tym wypadku znać fizyki czy aerodynamiki. Do obsługi konieczna jest w takim wypadku znajomość zagadnień związanych z tym, co miałoby obejmować oprogramowanie. Albo więc uczysz sie tego sam, albo sięgasz po eksperta danej firmy i z jego wiedzy korzystasz. To on Ci może powiedzieć co i jak działa, z czym się wiąże. Programista to więc osoba, która potrafi skorzystać z wiedzy i ją poszerzać o konieczne w danej chwili elementy. Także wychodząc poza technologie samemu używane. Innymi słowy, nie ogranicza się, ale wciąż świadomie rozwija swoje zasoby wiedzy i umiejętności. Klepacz kodu jest z reguły zamknięty w obrębie znanych sobie technlogii i jedyne nowości wynikają z rozwoju samego języka. Programista działa na wyższym poziomie i do pewnego stopnia może nawet rozwojem tego języka pokierować(!). Wystarczy zauważyć, że programiści to osoby z reguły biegłe w kilku językach/technologiach i czerpiące z nich wszystkich, a więc mogące zasugerować korzystne lub nie, zmiany w języku dla określonej społeczności. Stąd choćby właśnie te zmiany w php, które mają na celu udostępnienie funkcji czy konstrukcji obecnych w innych językach programowania. Klepacze kod składają, programiści go tworzą. Klepacz nie jest w stanie samodzielnie zaprząc znanych sobie możliwości języka w celu wytworzenia nowej, gdyż nie jest to działanie schematyczne, a tym samym ucieka jego postrzeganiu języka. Klepacz nie wychodzi poza znane mu schematy pisania i to jest mocne ograniczenie. Poznaje nowe rzeczy głównie poprzez analizę kodu programistów. Stąd tak wielu klepaczy, a tak mało programistow. Nie każdy jest w stanie samodzielnie coś nowego stworzyć z dostępnych dla niego narzędzi i funkcji języka.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 09:01 |