![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja sytuacja nie wygląda zbyt ciekawie, 22 lata, studia na kierunku Automatyki i Robotyki zakończone przed czasem. Zapisałem się od razu do policealnej szkoły informatyki, taki odruch by "gdzieś być"/"coś robić", patrze na tą szkolę raczej z przymrużeniem oka. Szukam jakieś pracy dorywczej co by mieć jakiś dochód. Tyle by to było na wstępie.
Na studiach poznałem podstawy PHP (jako rozszerzenie na razie dla HTML'a i CSS'a) i mi się spodobało. Od jakiegoś czasu staram się na własna rękę poszerzać wiedzę w zakresie PHP, na razie powiedzmy że umiem w "teorii" tabele, warunkowanie, pętle, funkcje i jako tako formularze+pierwsze łączenie z bazą MySQL. Jak pisałem na początku to głównie teoria i zamierzam pójść do przodu i zrobić coś w praktyce. Tylko że pomyślałem czy mogę związać moją przyszłość z tym programowaniem, znaczy, zostać programistą PHP. Co o tym sądzicie? Czy to nie jest przypadkiem gadanie jakiegoś przygłupa który nie radzi sobie w życiu itd. itp.? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i w Javie piszę się łatwiej takie rzeczy. Tak? O to chodzi? To zdecydowanie ale Java ma kilka mądrych rzeczy jak chociażby wymuszanie obsługi wszystkich wyjątków. To redukuje ilość występujących błędów w wypuszczonej aplikacji więc i z supportem jest mniej roboty. I dlatego moim zdaniem poza kilkoma specyficznymi rynkami(typu gry, aplikacje do obróbki grafiki etc) najlepiej będą rozwijały się języki/technologie proste w obsłudze, w których aplikacje pisze się bardzo szybko, a jednocześnie są dobrze zabezpieczone. Ja bym stawiał na technologie z dużą bazą bibliotek i z dużym rynkiem. Bo o ile po nauczeniu się Ruby (zamiast np. PHP czy Javy) będziesz sporo ciekawych rzeczy widział, to ze znalezieniem pracy będziesz mógł mieć dużo większe problemy. Co do umierania PHP, to raczej to nie nastąpi ponieważ ciągle ten język jest rozwijany i ciągle rozwijane są aplikacje napisane w PHP(typu Wordpress, Drupal) i mimo, że to wszystko jest słabo napisane to napędza rynek, wprowadzając programistów w błędne koło i tak np. Wordpress to zbitek funkcji oraz zmiennych globalnych, a jego rynek szacuje się w milionach dolarów. Pytanie czy chcesz zarabiać pieniądze grzebiąc w porytym kodzie, czy pracując przy nowoczesnych technologiach. To raczej kwestia upodobań co się wybierze. Ja osobiście planuję 2 lata z porytym kodem w php(głównie wordpress), a później, mając pieniądze inwestować w nowsze technologie(programowanie gier(i tutaj PHP raczej odpada)). @ano, @yevaud: okej, można się uczyć wszystkiego po kolei ale przez 5 miesięcy trzeba za coś przeżyć. Wybiorę VB poświęcę pół roku i co? Nie mam pracy. I znowu marnować pół roku na uczenie się kolejnego języka? Nie każdy ma odłożone pieniądze, bogatą żonę lub mieszka z mamą ;]. A zamiast na studia lepiej zatrudnić się w różnych firmach np. w jednej od php, drugiej od Javy, trzeciej od elektroniki. Nauczysz się tysiąc rzeczy więcej niż na studiach. Cytat Bez teorii daleko nie zajedziesz. Będziesz umiał klepać kod, ale czy chcesz to robić całe życie? Ja nie Teoria jest ważna, ale praktyka dużo bardziej(swoją drogą, ja uważam wzorce za praktykę, bo na bazie doświadczenia wiem kiedy, którego użyć). Aby nie klepać kodu trzeba mieć pieniądze, aby zatrudnić kogoś, kto będzie to robił za Ciebie. Z wiedzą, a bez pieniędzy dalej będziesz klepał(no żechyba po n latach w korporacji liczysz na stanowisko project managera lub kogoś takiego, ale to po prostu zmiana rodzaju klepania). Ten post edytował SHiP 18.04.2011, 08:51:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 05:50 |