![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja sytuacja nie wygląda zbyt ciekawie, 22 lata, studia na kierunku Automatyki i Robotyki zakończone przed czasem. Zapisałem się od razu do policealnej szkoły informatyki, taki odruch by "gdzieś być"/"coś robić", patrze na tą szkolę raczej z przymrużeniem oka. Szukam jakieś pracy dorywczej co by mieć jakiś dochód. Tyle by to było na wstępie.
Na studiach poznałem podstawy PHP (jako rozszerzenie na razie dla HTML'a i CSS'a) i mi się spodobało. Od jakiegoś czasu staram się na własna rękę poszerzać wiedzę w zakresie PHP, na razie powiedzmy że umiem w "teorii" tabele, warunkowanie, pętle, funkcje i jako tako formularze+pierwsze łączenie z bazą MySQL. Jak pisałem na początku to głównie teoria i zamierzam pójść do przodu i zrobić coś w praktyce. Tylko że pomyślałem czy mogę związać moją przyszłość z tym programowaniem, znaczy, zostać programistą PHP. Co o tym sądzicie? Czy to nie jest przypadkiem gadanie jakiegoś przygłupa który nie radzi sobie w życiu itd. itp.? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem, żeby być "dobrym programistą" niezbędne jest poznanie teorii - programowania: wzorców projektowych, paradygmatów i bazy matematycznej (matematyka dyskretna; logika itp). Sam język, w którym się pisze jest dla mnie sprawą drugoplanową.
Dlaczego? Powód jest prosty - nauka nowego języka to góra pół roku. Przez ten okres myślę, że spokojnie można już nabyć wystarczającego doświadczenia. A potem no cóż, praktyka czyni mistrza. A jak natrafisz na coś czego nie umiesz to google szybko Ci pomoże (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Bez teorii daleko nie zajedziesz. Będziesz umiał klepać kod, ale czy chcesz to robić całe życie? Ja nie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Idź na studia informatyczne - tam 80% czasu spędzisz na poznawanie modeli matematycznych i teorii informatyki ale wierz mi, że jak już to ogarniesz to samo napisanie jakiegoś programu w c/php/java nie będzie dla Ciebie problemem. Więc konkludując - nie skupiaj się na jednym języku. Poznaj teorie, a wtedy nauczenie się nowych języków to będzie dla Ciebie pestka. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 02:09 |