![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 1 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam do Was pytanie. Jak mogę sprawdzić, czy istnieje już rekord o ID = X. Oraz, czy w danym polu np "pole" jest litera "b". ?
Oraz Jak ustawiam datę, to jak do niej mogę dodać 30 dni? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
następnie używasz funkcji mysql_num_rows ktora zwroci ci wartosc albo 0 albo 1 (0 nie ma rekordu o takim id , 1 jest) To nie do końca prawda. Zwróci 0 jeśli nie ma rekordu ale jeśli jest lub są to zwróci ich ilość.
A nie moe po prostu:
Bez kropek? ; dd A kropki służą do łączenia stringów.
I jak zrobić warunek, że jeżeli w bazie w polu nazwa znajduje się litera c to ma wyświetlić "Jest litera C" A jeżeli nie ma, to ma pisać "Brak". W polu może występować dowolny string.
A jak np wyszukać, czy znajdują się liczby a i b? Kolego sprawdź sobie. Co Ty? Programujesz poprzez forum? Wpisujesz tutaj kod a my jako serwer zwracamy Ci wynik? Masz pewnie phpMyAdmina więc wpisz sobie te 4 zapytania, zobacz co zwrócą i wydedukuj.
Ten post edytował sadistic_son 17.04.2011, 07:45:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 10:34 |