![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja sytuacja nie wygląda zbyt ciekawie, 22 lata, studia na kierunku Automatyki i Robotyki zakończone przed czasem. Zapisałem się od razu do policealnej szkoły informatyki, taki odruch by "gdzieś być"/"coś robić", patrze na tą szkolę raczej z przymrużeniem oka. Szukam jakieś pracy dorywczej co by mieć jakiś dochód. Tyle by to było na wstępie.
Na studiach poznałem podstawy PHP (jako rozszerzenie na razie dla HTML'a i CSS'a) i mi się spodobało. Od jakiegoś czasu staram się na własna rękę poszerzać wiedzę w zakresie PHP, na razie powiedzmy że umiem w "teorii" tabele, warunkowanie, pętle, funkcje i jako tako formularze+pierwsze łączenie z bazą MySQL. Jak pisałem na początku to głównie teoria i zamierzam pójść do przodu i zrobić coś w praktyce. Tylko że pomyślałem czy mogę związać moją przyszłość z tym programowaniem, znaczy, zostać programistą PHP. Co o tym sądzicie? Czy to nie jest przypadkiem gadanie jakiegoś przygłupa który nie radzi sobie w życiu itd. itp.? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moim zdaniem nie ma wiekszego znaczenia w jakim jezyku piszecie. Mozesz pisac w PHP albo Javie czy Rubym, mozesz pisac skrypty w Bashu i AWK, mozesz pisa w assemblerze albo brainfucku. Niezaleznie od tego w czym "siedzisz" i tak musisz interesowac sie innymi jezykami i technologiami. Jesli pare lat siedzisz tylko w jednym jezyku i nie czujesz potrzeby poznania czegos wiecej to nie nadajesz sie na programiste. Kazdy(ee no prawie) jezyk na swoje plusy i jesli jestes programista to warto sie nim zainteresowac - nie ma rozwiazan uniwersalnie dobrych do wszystkiego nawet jesli chodzi o technologie webowe.
Pytanie przewodnie "czy warto wiazac swoja przyszlosc z PHP" nie ma sensu. Nie warto wiazac swojej przyszlosci z ZADNYM jezykiem. Jezyk i technologie zmieniaja sie kazdego dnia, to tylko narzedzie w ktorym wyrazasz swoje myslenie i tworzysz. Jesli pojawia sie nowa technologia np. oklepane programowanie aspektowe to jesli jestes programista musisz rzucic na nie okiem inaczej zmien zawod bo jestes tylko klepaczem kodu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nic dobrego Cie w tym zawodzie nie czeka. Swiat pojdzie naprzod i nagle obudzisz sie z reka w nocniku. Jesli znasz swietnie PHP i myslisz czym by tu sie zajac to odpowiedz brzmi NIE MA TO ZADNEGO ZNACZENIA. Wybierz losowy jezyk z czolowki i sprawdz jak sie w nim czujesz, moze bedzie sie lepiej sprawdzal w zastosowaniach do ktorych planujesz go uzyc niz jezyk ktorego uzywasz aktualnie. Jesli tak, przesiadz sie, jesli nie to sprawdz nastepny. To koniec filozofii. Nikt Ci nie da poprawnej rady co powinienes robic, co wybrac. Dla kazdego ta odpowiedz jest inna wiec nie pytaj tylko bierz sie za kodzenie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mozemy sie w nieskonczonosc klucic nad zaletami jednego jezyka nad drugim i wszyscy bedziemy mieli racje, bo kazdy bedzie mial swoja prawdziwa dla niego odpowiedz Jesli pytanie brzmi "dopiero zaczynam, czy warto uczyc sie php skoro podobno ten jezyk umiera", odpowiedz znowu brzmi TO NIE MA ZNACZENIA. ZADNEGO. Mozesz sie uczyc BASICA jesli tylko masz go do czego uzyc(!). Dla kazdego jezyk od ktorego warto zaczac jest inny(no dobra, jest ograniczona liczba jezykow), wiec nikt Ci nie da dobrej rady. Niektorzy najlepiej sobie radza gdy zaczna od programowania obiektowego, niektorzy gdy zaczna od strukturalnego, inni sa bogami bo zaczeli pisac w asm, a ich kod to na poczatku bylo jedno wielkie "goto" i zupa polecen, niektorzy potrzebuja wskaznikow zeby poczuc sie jak w domu. Nikt Ci nie da robrej rady w co isc, musisz znalezc swoja droge. Tak naprawde nie uczysz sie jezyka tylko sposobow(wielu!) rozumowania wiec i tak na jednym jezyku nie mozesz skonczyc bo to Cie uwsteczni i bedziesz baranem ktoremu nikt nie da wiecej niz 5zl/h niezaleznie od jezyka. Jesli na poczatek wybierzesz prymitywny jezyk to po prostu szybciej go opanujesz niz jezyk trudny i szybciej zmienisz go na inny - doswiadczenie ktore dala ta Ci nauka i tak bedzie Ci potrzebne w przyszlosci edit: ok 5zh/h to byla przesada (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) powiedzmy 25/h Ten post edytował yevaud 16.04.2011, 19:07:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 01:32 |