![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja sytuacja nie wygląda zbyt ciekawie, 22 lata, studia na kierunku Automatyki i Robotyki zakończone przed czasem. Zapisałem się od razu do policealnej szkoły informatyki, taki odruch by "gdzieś być"/"coś robić", patrze na tą szkolę raczej z przymrużeniem oka. Szukam jakieś pracy dorywczej co by mieć jakiś dochód. Tyle by to było na wstępie.
Na studiach poznałem podstawy PHP (jako rozszerzenie na razie dla HTML'a i CSS'a) i mi się spodobało. Od jakiegoś czasu staram się na własna rękę poszerzać wiedzę w zakresie PHP, na razie powiedzmy że umiem w "teorii" tabele, warunkowanie, pętle, funkcje i jako tako formularze+pierwsze łączenie z bazą MySQL. Jak pisałem na początku to głównie teoria i zamierzam pójść do przodu i zrobić coś w praktyce. Tylko że pomyślałem czy mogę związać moją przyszłość z tym programowaniem, znaczy, zostać programistą PHP. Co o tym sądzicie? Czy to nie jest przypadkiem gadanie jakiegoś przygłupa który nie radzi sobie w życiu itd. itp.? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzeba patrzeć na dział informatyki, w którym chce się siedzieć. Jeśli maja to być aplikacje desktopowe, to taki C++ jest dobry. Oczywiście, można pisać także tam w Javie czy C#, tylko to lekko nie ma sensu, do odpalenia aplikacji musisz mieć CLR/JVM.
Jesli mówimy o aplikacjach webowych, takich większych, to J2EE i .NET wydają się do tego niezłe. Nie mówię, że PHP nie ma racji bytu, jednak trzeba pamiętać, że ma niezbyt duże pole popisu w porównaniu do takiego J2EE(JEE). Co prawda, duże serwisy także są pisane w php, jednak np. takie strony banków są w J2EE/.NET i nie tylko, np. Gazeta.pl była pisana w Javie, MySpace, StackOverflow w .NET. Dlatego trzeba poszukać, a da się znaeźć dużo materiałów do nauki tych 2 technologii, np. ostatnio znalazłem na stronei Microsoftu tutorial Music Shop, pisany w ASP.NET MVC. Dlatego najlepiej zapoznać się z wieloma językami i z nich wybrać taki, który nam leży. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzeba patrzeć na dział informatyki, w którym chce się siedzieć. Jeśli maja to być aplikacje desktopowe, to taki C++ jest dobry. Oczywiście, można pisać także tam w Javie czy C#, tylko to lekko nie ma sensu, do odpalenia aplikacji musisz mieć CLR/JVM. Jesli mówimy o aplikacjach webowych, takich większych, to J2EE i .NET wydają się do tego niezłe. Nie mówię, że PHP nie ma racji bytu, jednak trzeba pamiętać, że ma niezbyt duże pole popisu w porównaniu do takiego J2EE(JEE). Co prawda, duże serwisy także są pisane w php, jednak np. takie strony banków są w J2EE/.NET i nie tylko, np. Gazeta.pl była pisana w Javie, MySpace, StackOverflow w .NET. Dlatego trzeba poszukać, a da się znaeźć dużo materiałów do nauki tych 2 technologii, np. ostatnio znalazłem na stronei Microsoftu tutorial Music Shop, pisany w ASP.NET MVC. Dlatego najlepiej zapoznać się z wieloma językami i z nich wybrać taki, który nam leży. A facebook ze swoimi 640 mln użyszkodników w PHP. Przebij to. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 13:28 |