![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, jestem poczatkujacy w php i mam kilka pytan
1. jak juz robie jakas klase to mam robic, zeby byla uniwersalna, czy tak zeby mi sie na niej dobrze pracowalo? taki przyklad: mam klase galerii, wymagane jest podlaczenie do bazy danych. baza danych to osobna klasa. i teraz moge zrobic tak, ze klase galeria wywoluje podajac dodatkowo jako parametry polaczenie z baza, ale rownie dobrze i wygodniej mi jest zrobic od razu polaczenie z baza w srodku tej klasy galeria, niz sie bawic w parametry. 2 w nawiazaniu do pierwszego. mam sobie klase galeria i w konstruktorze moge sobie tak po prostu zrobic $con = new database(); i korzystac z tego? dziala to dobrze, ale czy to jest poprawne, czy jednak powinienem to przekazywac w funkcji? 3. jesli pierwsza metoda, czy wlasciwie funkcja ma taka sama nazwe jak klasa to jest konstruktorem? 4. jesli w kontrolerze mam 2 funkcje to jest warto z tego robic klase, czy nie ma takiej potrzeby? pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za odpowiedz:)
1. tak, ale ja mam tak zrobione, ze kazda klasa to osobny plik, wiec musze dla kazdej wywolywac, dlatego pytam czy moge to sobie robic tak, ze ta klasa jest scisle zwiazana z moim calym projektem, czy mam sie nastawic na robienie klasy dostepnej dla wszystkich i tutaj jest wlasnie kwestia polaczenia z baza. bo moge sie laczyc z baza w srodku klasy, a moge zrobic ta klase tak, ze laczenie z baza podaje jako parametr przy wywolaniu calej klasy 2. nie bardzo rozumiem. w konstruktorze mam ustawienie danych i w pewnym momencie robie sobie polaczenie z baza przez $con = new database(); i potem pobieram dane przez $con->query. no i tutaj tez bym mogl to zrobic jako parametr, ale tak jest szybciej i lepiej, ale czy poprawnie? w kontruktorze takie rzeczy moga sie znajdowac? 4. wolalabym poznac opinie kogos doswiadczonego (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) generalnie chodzi o to czy caly projekt ma sie skladac z klas, czy tylko korzystac z nich w przypadku kiedy to ulatwia sprawe, jak np przy laczeniu z baza. no i nie wiem czy takie mieszanie tu klasy, tu procedury jest mile widziane Ten post edytował hermo767 12.04.2011, 17:38:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 14:26 |