Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Gadatliwa strona, samoczytające się emaile itp. itd. hbo i tvn, Syntezator mowy wyręczający nas w czytaniu.
fiasko
post 9.04.2011, 01:46:00
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Od ostatniej zabawy syntezatorami mowy minęło już u mnie sporo czasu. Generalnie włączałem je sobie z All Playerem do czytania napisów na filmie i do dnia dzisiejszego nie wydawało mi się , że będę tego potrzebował w innych celach.

Szybko zajrzałem więc na stronę jedynego w miarę przyzwoitego polskiego syntezatora mowy o którym wiedziałem z poprzednich lat doświadczeń - program o nawie IVONA.

Ku mojemu zdumieniu Soft Ivona bardzo się rozrósł. Możliwe stało się bowiem używanie syntezatorów mowy w aplikacjach www.

W brew pozorom program można wykorzystać nie tylko dla nie słyszących. Pobawiłem się tym softem i nawet elegancko czyta e-maile.

W każdym bądź rzazie daje link http://www.ivona.com/webreader.php

Moim zdaniem jedyną wadą i głupotą producenta jest sposób licencjonowania programu .
WADY które moim zdaniem są barierą wejścia w powszechny użytek

A. cena z kosmosu - 1 907 zł za rok, przy czym liczba odsłuchań 2000 na miesiąc (rozbuj),
B. abonament,
C limit odsłuchań,
D. synteza na zewnętrznym serwerze. - z wielu powodów nie dopuszczalne.

Gdyby nie te przeszkody można byłoby z powodzeniem stosować te rozwiązania .

Uważam też , że dużym minusem jest to , że synteza dźwięku odbywa się na serwerach producenta Ivona. Obawy moje rodzi , to, że w przypadku czytania poufnych informacji nie będą już poufne.
Skąd ja mam wiedzieć czy transmisja nie zostanie w jakiś sposób podsłuchana lub zapisana po drugiej stronie ? Kolejnym problem jest to , że serwer musi oczekiwać na dobicie się do serwerów IVONA co nie zawsze skutkuje powodzeniem.

Ja osobiście mocno ubolewam nad tym, że mimo, iż Polacy nie gęsi i swój język mają to nie mają nadal syntezatora mowy, który byłby w miarę na wysokim poziomie i za free. Wtedy można byłoby wykorzystać go jak bibliotekę i generować mowę w aplikacjach. No cóż mam nadzieję, że producent syntezatora mowy Ivona zejdzie na ziemię.

Ciekawe zastosowania dla tego softu jakie przyszły mi do głowy w aplikacjach www:

- odsłuchiwanie e-maili po kliknięciu w linka.
- tworzenie animacji i gadających dynamicznie postaci animowanych np. interaktywny przewodnik po stronie www.
- tworzenie interaktywnych pomocy np. przy zakupach w sklepach internetowych,
- gadające reklamy,
- alerty dźwiękowe w przypadku wykrycia błędu w formularzu ,
- oczywiste ,że dla niewidomych,
- nauka języków dla obcokrajowców hehe,

i masa innych zastosowań .

Jak sądzicie czym generować mowę w PHP ?

Ten post edytował fiasko 9.04.2011, 02:21:22
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
thek
post 11.04.2011, 19:36:33
Post #2

Grupa: Moderatorzy

@fiasko: wiem dobrze, że to nie jest banalna sprawa. Multimedia w postaci obróbki dźwięku i obrazu to specjalność jaką skończyłem na studiach (do dziś mnie trzęsie gdy słyszę choćby o ukrytych modelach Markova czy FFT biggrin.gif ). I syntezator samodzielnie napisany to było jedno z ćwiczeń laboratoryjnych wink.gif Dlatego dobrze wiem na czym to polega. Weź jednak pod uwagę, że sam język php też ma swoje ograniczenia w dziedzinie manipulacji dźwiękiem oraz demonem prędkości nie jest. Tak więc moim zdaniem nie ma co się samodzielnie szarpać na takie zagadnienie. To ciekawostka. Fajna, ale szczerze mówiąc to php robić powinien tylko za pośrednika. Powinien odebrać tekst i zwrócić plik dźwiękowy, tyle że cala reszta powinna być bez jego udziału. Powinno się to gdzieś w powłoce przez specjalistyczne oprogramowanie załatwiać. PHP jest mało wydajne do tego celu. Zarówno pod kątem analizy tekstu, jak i konwersji do pliku dźwiękowego. Wyobraź sobie choćby co się dzieje w chwili gdy masz do złożenia kilkunastowyrazowe zdanie. Ja nawet nie mówię o całych akapitach czy obróbkach bardziej złożonych jak modyfikacja głośności i częstotliwości w celu zaznaczenia interpunkcji. Naprawdę... Web to nie desktop i za próbę odpalenia takiego softu, na czymś innym niż serwer dedykowany, administratorzy by Cię powiesili wink.gif Już sama analiza tekstu dłuższego by trochę zajęła a co dopiero potem z galerii nagranych dźwięków to posklejać i skonwertować, przypuśćmy, do mp3. Dlatego szczerze wątpię, by twórcy Ivony zrobili inaczej. Mają zapewne dedykowane oprogramowanie, które robi wszystko, a php to tylko GUI webowe i nic więcej.

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie
- fiasko   Gadatliwa strona, samoczytające się emaile itp. itd. hbo i tvn   9.04.2011, 01:46:00
- - pedro84   A jaki jest cel tego tematu ( w dodatku w złym dzi...   9.04.2011, 01:56:18
- - ciekawskiii   wlasnie chcialem zapytac, a jakie jest pytanie?   9.04.2011, 02:08:18
- - fiasko   Cel informacyjny. Dział odpowiedni bo syntezę gen...   9.04.2011, 02:20:24
- - thek   Czym? Napisać sobie samemu? Wbrew pozorom nie jes...   9.04.2011, 08:25:34
- - fiasko   No wiesz nad czymś producent IVONA siedział przez ...   9.04.2011, 23:16:11
- - IceManSpy   To już wiesz, dlaczego to tyle kosztuje A raczej...   9.04.2011, 23:40:14
- - fiasko   Dotarłem też do ciekawego artykułu poświęconemu ge...   9.04.2011, 23:49:42
- - IceManSpy   CytatTroszkę przytłacza ilość zasad jakie rządzą s...   9.04.2011, 23:59:58
- - fiasko   CytatZa to się płaci Możesz poszukać jakieś bazy,...   10.04.2011, 01:04:21
- - thek   Działa słabo, ponieważ największy problem to prawi...   10.04.2011, 10:37:20
- - fiasko   No wczoraj poczytałem te opracowania i kilka prac ...   10.04.2011, 11:26:09
- - thek   Z bazą fonemów to nie przesadzaj. W języku polskim...   11.04.2011, 11:06:42
- - fiasko   CytatTo co zrobiłem kiedyś w Matlabie nie działało...   11.04.2011, 13:40:11
- - thek   @fiasko: wiem dobrze, że to nie jest banalna spraw...   11.04.2011, 19:36:33
- - fiasko   Są już specjalne biblioteki do instalacji na serwe...   13.04.2011, 12:47:51
- - thek   Owszem, link ok, ale zauważ jedno: w tym temacie c...   13.04.2011, 13:20:15
- - fiasko   No widzisz - w samym PHP się nie da. Próbuję...   13.04.2011, 22:52:12

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.06.2025 - 03:12