![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 6.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam wszystkich!
mam strone gdzie mozna dodawac artykuly (index.php) i strone moderacji (edycja, usuwanie - admin.php). do komunikacji z baza mam plik baza.php i tam sa funkcje add, edit, delete. wejscie do admina jest oczywiscie zabezpieczone prawami dostepu zrobionymi na sesjach i teraz mam pytanie. czy takie zabezpieczenie wystarczy? plik baza.php tez powinienem zabezpieczyc sesja? tylko czy sesja wystarczy? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc tak , po 1 : apropo "bredzenia" twój link z google odnosi się do hasła "php session vuln" (miałeś na myśli wulkan chyba.. albo vulnerability , osobiście obstawiam wulkan)
po 2 : Tak tylko jakbyś czytał dokładniej manual'a od code ignitera którego zręcznie dorzuciłeś do tematu (nawet nie musiałbyś dokładnie czytać bo jest w divie na całą szerokość strony z czerwonym tłem) Cytat The Session class does not utilize native PHP sessions. It generates its own session data, offering more flexibility for developers. Tak , flexibility a nie safety.Kontynuując o linku z google , mimo swojej niepoprawności dał trochę info o temacie np. Wikipedia - Session poisoning Jak można przeczytać są tam opisane dwie metody "złamania" sesji , pierwsza opisuję "durne", bo nie można tego inaczej nazwać przekazywanie danych do GET. Ostatnia zaś opisuję sytuację na serwerze typu "shared" którą już poruszyliśmy wcześniej. I myślę że została całkiem prosto rozwiązana funkcją session_save_path , a i tak myślę że własny handler sesji jest Zbędny , nie lepiej by było najprościej w świecie zabezpieczyć istniejącą sesję?Nie bo po co , po co rozwijać istniejący mechanizm w tym niema żadnego sensu ! Lepiej tworzyć od nowa mechanizm który będzie miał więcej bugów niż linijek. (IMG:style_emoticons/default/thumbsdownsmileyanim.gif) , wiesz co .. najlepiej porzuć PHP , po co ci taki język w którym luk bezpieczeństwa przestrzeni lat było całkiem sporo. napisz własny język mhmm może nazwij go "MojeEgoJestTakWielkieZeNieZauwazamWlasnychBledow" w skrócie "MEJTWZNZWB" chwytliwa nazwa. Ten post edytował nekomata 8.04.2011, 02:05:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 06:32 |