![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
od jakiegoś czasu na "piątkowych" wyjściach obserwuję, że wśród moich znajomych rośnie udział ludzi pracujących na etatach, ale bez etatu... Czyli pracuje się dla firmy X jak na zwykłym etacie, ale zamiast umowy o pracę jest wymóg założenia własnej działalności albo jakaś umowa czasowa - zazwyczaj jednak jest to działalność. Trochę dziwi mnie ta tendencja, zwłaszcza, że są to osoby w okolicach 30, gdzie zaczyna liczyć się stabilizacja (wiadomo, chce się założyć rodzinę, kupić mieszkanie etc). Druga sprawa to kwestia, że często dotyczy to dość poważnych stanowisk (w sensie nie jest to pierwsza praca) w dość dużych firmach czy nawet korporacjach - czyli wydawałoby się, że jednak etat byłby tu bardziej na miejscu. Czy u was wygląda to podobnie? Wg moich szacunków około 30% moich znajomych pracuje w ten sposób. Czy to rzeczywiście jest tak masowe zjawisko? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tym skrusowaniem wcale nie jest tak łatwo jeśli się dobrze orientuję. Jeśli nie pochodzi się z rodziny rolniczej to trzeba mieć ukończoną szkołę rolniczą - sama ziemia chyba nie wystarczy. Przynajmniej z tego co kojarzę tak kiedyś było... Oczywiście dla chcącego nic trudnego i wszystko da się jakoś załatwić.
Co do złodziejstwa to może ja się źle wyraziłem - mnie bardziej bulwersuje fakt, że coś takiego jest możliwe - tj. prowadzenie działalności gospodarczej przy jednoczesnym ubezpieczeniu w KRUS... Gdybym miał taką możliwość, też pewnie bym o tym pomyślał, choć trzeba też pamiętać, że z KRUSEM też nie jest różowo - świadczenia z KRUSU są bardzo niskie. Mam rodzinę na wsi i z tego co wiem to świadczenia z KRUS, np. emerytura jest zdecydowanie niższa od tej ZUS-owskiej. KRUS sam w sobie to patologia, która powinna zostać zlikwidowana. Nie zmienia to faktu, że gdy słyszę o kimś będącym w KRUSie to się we mnie gotuję i czuję się okradany - tak samo denerwuje mnie brak wystawiania paragonu w sklepie i inne tego typu sytuacje. @evereth - ja akurat nie pisałem o środowisku IT - nie uczestniczę w nim zawodowo, a znajomych z tej branży policzyłbym na palcach jednej ręki. Ja zauważyłem to zjawisko wśród moich znajomych z różnych branż w ostatnim czasie - myślę, że jakieś ostatnie 2-3 lata. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 21:03 |