Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Nowy "Wazny Temat" czy wątek w dziale przedszkole, tak dla ulatwienia
olechafm

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ponieważ dział Przedszkole jest najbardziej nabijającym posty działem i często wywołuje frustrację Panów Pro Userów PHP proponuję założyć nowy poddział czy wątek który na pewno przyda się wszystkim początkującym i pozwoli na skuteczniejsze szukanie informacji na forum. Chodzi mi o najzwyklejszy słownik pojęć i terminów tłumaczący co zawilsze nazwy i określenia używane na forum. Chodzi mi o miejsce gdzie opisane zostaną pojęcia takie jak choćby dispatcher, router czy bootstrap. Rzeczy, które nie są oczywiste a co do których pojawiają się częste pytania. Gdy ktoś zadaje bardzo podstawowe pytanie a w odpowiedzi dostaje określenia tego typu to się załamuje bo niby dostał odpowiedź ale w sumie to dalej nie rozumie bo to kolejne rzeczy o które musi zapytać. Efekt jest taki, że Panowie pomagający się stresują niepotrzebnie po raz 20 odpowiadając na to samo pytanie (przeważnie w formie "poszukaj sobie w googlu" albo "wyszukiwarka nie gryzie"). To chyba nie jest cel działu Przedszkole by ludzi odsyłać w PiSdu a do słownika było by łatwiej i przyjemniej. Niestety słownik w PHPedi to w sumie słownik angielsko - polski i nie daje zbyt wiele. Wyszukiwanie tematów na forum po takich jak podane przykłady słowach kluczowych daje rezultat na parę dni czytania a w sumie ciężko z syntezować tak uzyskane informacje i wyciągnąć z nich coś pożytecznego.

pzdr
olechafm
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
hwao

Developer

Grupa: Moderatorzy

Pomysł fajny, ale ciężki w realizacji, bo jak sobie to wyobrażasz?

1. Właśnie przez PHPedie, tam może każdy dodawać własne hasło, oraz edytować istniejące - wystarczy potem raz na jakiś czas zaktualizować posta na forum, lub ewentualnie dać link.

2. Można założyć temat na forum "Pojęcia - objaśnienie" i w pierwszym poście zamieścić Alfabetyczny spis pojęć wraz z objaśnieniem - jeżeli ktoś trafi na coś co nie jest wytłumaczone, dokleja posta na dolę z pojęciem + jeżeli jest w stanie jakimś wyjaśnieniem do niego, jeżeli wklei bez objaśnienia to osoby chętne łapią te słówko i objaśniają je też jako odpowiedz w tym temacie.
Osoba odpowiedzialna za temat przepisuje wyjaśnione terminy do pierwszego posta (alfabetycznie, plus pilnuje jakości) a posty które zostały przeniesione do 1 tematu usuwa (żeby jakiś porządek tam panował).

Samym pilnowaniem tematu się mogę zająć, ale nie wiem czy znajdą się osoby chętne żeby tam cokolwiek pisać.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.09.2025 - 02:39