![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Wymyśliłem sobie sposób na zmianę treści (tekstu), umieszczonego na stronie napisanej w HTML i CSS. Całość odbywa się z poziomu PHP. Sprawa wygląda tak: Jest to taka wstępna, w najprostszej postaci wersja. Otwieram do odczytu plik 'html' np.: index.html. Ładuję (na chwilę obecną) całą zawartość do textarea. Następnie zmieniam w odpowiednich divach to co chcę zmienić i zapisuję zawartość textarea do pliku, w tym przypadku index.html . I git. Ogólnie działa. Teraz pytanie: Czy takie rozwiązanie jest akceptowalne patrząc od strony bezpieczeństwa, półprofesjonalności i w ogóle. Po prosu nie chcę tworzyć strony w PHP i odpowiednie treści wstawiać z pliku czy tam MySQL i tylko zmienić rekordy w bazie, albo pliku. Założenie jest takie, że strona ma być w pełni statyczna z możliwością wprowadzania zmian w treści (a raczej tylko tekście). Ten post edytował Bednarus3 5.04.2011, 19:56:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie ma być baza danych ani nic takiego. Chodzi o prostą zmianę tekstu na statycznej stronie napisanej tylko w HTML i CSS. Załóżmy czysto teoretycznie. Mój tata to prosty facet i ma jakąś tam firmę. Jakiś czas temu posmarował ileś tam zł za stworzenie strony www. W pełni statycznej tylko HTML i CSS. I teraz mówi, że chce zmieniać co jakiś czas pewne informacje, np. na stronie "oferta.html". FTP to dla niego czarna magia i chce, żeby mógł to robić w przeglądarce. A ja nie mam najmniejszej ochoty przerabiać jego szablonu do jakiegoś tam CMS'a. Wymyśliłem sobie, że zrobię prosty edytor w PHP, w którym tato będzie mógł edytować plik podstrony "oferta.html". Cała ta historia jest czysto teoretyczna. Chodzi o zobrazowanie użyteczności tego. Stąd pytanie. Czy takie rozwiązanie nie jest sprzeczne z zasadami tworzenie serwisów www. Chodzi o bezpieczeństwo, profesjonalność i takie tam. Załóżmy, że chciałbym potem tworzyć takie strony www, sprzedawać i czy takie rozwiązanie nie trąca tandetą taką, że wstyd by było w ogóle oferować coś takiego.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie ma być baza danych ani nic takiego. Chodzi o prostą zmianę tekstu na statycznej stronie napisanej tylko w HTML i CSS. Naprawdę Wystarczy Ci dobry edytor do przystosowany do pracy zdalnej. Po co wynajdować koło? Załóżmy, że chciałbym potem tworzyć takie strony www, sprzedawać i czy takie rozwiązanie nie trąca tandetą taką, że wstyd by było w ogóle oferować coś takiego. Trąca. Tworzyć i sprzedawać to trzeba proste i zgrabne CMSy. |
|
|
![]()
|
|
Naprawdę Wystarczy Ci dobry edytor do przystosowany do pracy zdalnej. Po co wynajdować koło? Muszę konieczne zmienić wpis na stronie. Jestem u kumpla, a mój kolega pozwala mi tylko korzystać z przeglądarki www i nie mam dostępu do jakiegokolwiek klienta ftp. Z założenia strona ma być statyczna, a zgrabne CMSy to już przynajmniej PHP i MySQL Tutaj w temacie cały czas mówicie o bazie. Kolego czytaj uważnie. W tym temacie nie ma nic co świadczy, że w tym pomyśle użyta została jakakolwiek baza. Ten post edytował Bednarus3 5.04.2011, 23:03:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Muszę konieczne zmienić wpis na stronie. Jestem u kumpla, a mój kolega pozwala mi tylko korzystać z przeglądarki www No nie żartuj... Kolego czytaj uważnie. W tym temacie nie ma nic co świadczy, że użyta została jakakolwiek baza. 1. Koleżanko 2. Czytam uważnie 3. Nadal uważam, że strony oparte na czystym HTMLu to przeżytek. Nadają się tylko na wizytówki w których zmienia się coś raz na sto lat. Nie wściekaj sie tylko dlatego, że ktoś nie pieje z zachwytu nad Twoim pomysłem. Pisząc posta na forum musiałeś sie liczyć z tym. Ten post edytował JoShiMa 5.04.2011, 22:35:39 |
|
|
![]()
|
|
1. Koleżanko 2. Czytam uważnie Akurat czytasz uważnie he, he. Zauważ, że tak napisałem pod cytatem kolegi Kuba707, co świadczy, że pisałem do niego. Ale skoro Ty uznałaś, że to było do Ciebie to znaczy, że i Ty czytasz bez zrozumienia. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Poza tym Twoja agresywna wypowiedź również świadczy, że nie zrozumiałaś co tu jest napisane. Przecież ja wcale się nie wściekam tylko czekam na konstruktywną krytykę. Na razie mam Twoją opinię, która stwierdza, że to słaby pomysł i opinię kolegi wNogachSpisz, który uważa, że to ciekawy pomysł. Także ZA i PRZECIW wynik 1:1 Edit: ZA i PRZECIW wynik 2:1 Ten post edytował Bednarus3 5.04.2011, 23:08:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 04:44 |