![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Wymyśliłem sobie sposób na zmianę treści (tekstu), umieszczonego na stronie napisanej w HTML i CSS. Całość odbywa się z poziomu PHP. Sprawa wygląda tak: Jest to taka wstępna, w najprostszej postaci wersja. Otwieram do odczytu plik 'html' np.: index.html. Ładuję (na chwilę obecną) całą zawartość do textarea. Następnie zmieniam w odpowiednich divach to co chcę zmienić i zapisuję zawartość textarea do pliku, w tym przypadku index.html . I git. Ogólnie działa. Teraz pytanie: Czy takie rozwiązanie jest akceptowalne patrząc od strony bezpieczeństwa, półprofesjonalności i w ogóle. Po prosu nie chcę tworzyć strony w PHP i odpowiednie treści wstawiać z pliku czy tam MySQL i tylko zmienić rekordy w bazie, albo pliku. Założenie jest takie, że strona ma być w pełni statyczna z możliwością wprowadzania zmian w treści (a raczej tylko tekście). Ten post edytował Bednarus3 5.04.2011, 19:56:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Wszystko?
Wszystko między znacznikiem HTML? Wszystko między znacznikiem BODY? IMO bez sensu, osoba edytująca będzie musiała przebić się przez gąszcz znaczników HTML. Ich naruszenie spowoduije nieprawidłowe wyświelenie strony, czego próba naprawy może byc trudna. Dlatego polecam robić to po pierwsze tylko względem wybranych elementów obejmujących, po drugie z poziomu javascript, gdzie możesz latwo określić wielkość tych elementów, łatwo zamienić je na textarea. PHP uzyj tylko do zapisanai zmian. Gotów jestem coś takiego napisać pod JS jeśli chcesz. Tylko nie wrzucaj żadnego kodu, bo sobie pójde (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko? Wszystko między znacznikiem HTML? Wszystko między znacznikiem BODY? Tak nie będzie. Do edycji będzie tylko tekst widoczny na stronie. Po prostu podczas ładowania do edytora cała reszta zostanie usunięta. Zostanie sam tekst zawarty w dive, którego treść chcemy zmienić. Żadnych znaczników htmlowych nie będzie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 06:54 |