![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam zamiar zrobić a właściwie juz robię prostą gierkę na przeglądarkę ( tekstową ). Póki co mam 3 tabele : info o graczu ( poziom, statystyki i jakies 24 inne parametry postaci ), spis jego narzedzi ( z ich parametrami i ilością ), spis wszystkich narzedzi w grze ( rowniez z parametrami i innymi duperelami) Zastanawiam sie tylko, czy nie spadnie wydajnosc strony przy wiekszej ilosci ludzi jak zostawie takie 3 tabele czy moze jednak zapisywac kazdego gracza w osobnej tabeli i w niej wszystko co sie jego tyczy... czyli tabela "nick gracza" a w niej poziom, statystyki, narzedzia i inne duperele czyli dwie połączone tabele ale kosztem tego, że kazdy gracz bedzie inną tabelą ;P mam nadzieję, że jasno się wyrazilem ;P |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O matko, każdy świeżak zawsze ma takie pomysły na początku, że chciałby robić tabelę dla każdego użytkownika, skąd to się w ogóle bierze.... A pomyśl jakbyś wtedy napisał zapytanie które wyciągało by 10 ostatnio zarejestrowanych użytkowników sortując od najnowszego no najstarszego ? - podpowiedź: "nie napisałbyś". Są bazy co mają po milion rekordów i sobie radzą. Druga sprawa to to, że jeśli uda ci się osiągnąć milion użytkowników to będziesz zarabiał kupę kasy i zatrudnisz kogoś kto to zrobi lepiej. A teraz pamiętaj, są dwie zasady optymalizacji:
1. Dont do it ! 2. Dont do it yet ! Tak więc na razie nawet nie przejmuj się optymalizacją bo sądząc po tym co napisałeś i tak nie zrobisz tego dobrze ![]() Ten post edytował krowal 29.03.2011, 18:00:43 -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 7 Dołączył: 27.03.2011 Skąd: Kęty Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Dont do it ! 2. Dont do it yet ! Podpisuje się wszystkimi czterema kończynami. W temacie nie przejmuj się tym mam tabele gdzie jest kilka milionów rekordów i wszystko śmiga że aż miło ![]() Proponuje tabele Itemy (wszystkie narzędzia w grze, jeden wiersz jedno narzędzie, kolumny to atrybuty opisujące narzędzie) | UserItems (narzędzia powiązane z użytkownikiem starcza 2 kolumny user_id i item_id (ewentualnie dodaj trzecią na ilość)) | Users (wszyscy użytkownicy, kolumny to atrybuty opisujące urzytkownika) Na początek powinno starczyć, spróbuj wyjść od tego i pokarz co ci wyszło ![]() Ten post edytował wmatusiak 29.03.2011, 19:51:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podpisuje się wszystkimi czterema kończynami. W temacie nie przejmuj się tym mam tabele gdzie jest kilka milionów rekordów i wszystko śmiga że aż miło ![]() Proponuje tabele Itemy (wszystkie narzędzia w grze, jeden wiersz jedno narzędzie, kolumny to atrybuty opisujące narzędzie) | UserItems (narzędzia powiązane z użytkownikiem starcza 2 kolumny user_id i item_id (ewentualnie dodaj trzecią na ilość)) | Users (wszyscy użytkownicy, kolumny to atrybuty opisujące urzytkownika) Na początek powinno starczyć, spróbuj wyjść od tego i pokarz co ci wyszło ![]() Właściwie miałem tak skontruowaną bazę z wyjątkiem tabeli UserItems bo mam tam więcej informacji ze względu na to że chce pozwolić na ulepszenia danego itemka dlatego samo id nie pozwoli mi pobrac konkretnego itemu ![]() mam jeszcze jeden mały problemik ;P mam w tabeli pole LVL oczywiscie INT... tylko, że jak pobieram z tabeli dane i sortuje wyniki wg LVL to otrzymuje takie coś: 1 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 2 zamiast tego co oczekiwałem ![]() da się to jakoś poprawić ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 12:14 |