Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] "twarda" sciezka plikow na serwerze?
sakul55

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam,
jak zrobic jakos twarde sciezki do plikow?

mam np
localhost/index.php
localhost/model/test.php
localhost/model/db.php
localhost/model/aaa.php

i tak:

db.php to laczenie z baza (ktore trzeba zaincludowac do index.php i aaa.php) i za kazdym wywolaniem on includuje do siebie plik db.php. i tu sie zaczyna problem. bo jak wpisze include ./model/aaa.php to plik test.php tego nie lapie, a jak wpisze include ./aaa.php to znowu index.php nie lapie.

jak to moge rozwiazac?

Ten post edytował sakul55 28.03.2011, 00:57:28
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
sakul55

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

ciagle jakies bledy, nie ma sensu sie w to bawic tak skoro i tak sie nie powinno takich sciezek uzywac. sprobuje to jakos polaczyc.
probowalem jeszcze zrobic IF od SERVER REQUEST i na podstawie tego rozpoznawac, ale znowu mi nie lapie klas i takie to bez sensu.
dzieki za zainteresowanie

jakos sobie poradzilem, ale boje sie, ze rozwalilem cala strukture. powie mi ktos czy tak to moze dzialac?

- index.php
-- /pliki/
-- wyswietl.php
-- dodaj.php
-- edytuj.php
-- layout.php

--/model/
--db.php

w index.php po prostu wrzucilem HEADER LOCATION: wyswietl.php, ktore mi wyswietla wszystkie dane z bazy. do wyswietl.php, dodaj.php , edytuj.php na koncu inkluduje layout.php i tak te pliki wyswietlam.
dziala mi wszystko ok, tylko czy to jest zgodne ze standardami, czy cos? jak to google bedzie interpretowalo itp? mozna w index.php robic headera? bo jak w index.php robilem include /pliki/wyswietl.php to wtedy mi nie lapalo sesji i te pliki sie gubily o czym wczesniej pisalem, a teraz jest wszystko ok. tylko czy tak moze byc?

aha, wszystko dzialalo poprawnie jak plik db.php byl na tym samym poziomie co index.php, ale na najnizszym poziomie takich plikow chyba sie nie powinno trzymac?

to jednak musi byc zly sposob, bo tak sie chyba nie powinno robic. ja juz sie chyba poddaje.
wszystkie pliki sa na jednym poziomie, czyli

- index.php
- secure.php
- login.php
- common.php
- request.php
- session.php
- user.php

i dziala wszystko OK. teraz jak chce to przerobic, zeby w glownym katalogu byl tylko plik index.php a reszta tak:

- index.php
---/model/
--- common.php
--- request.php
--- session.php
--- user.php

---/pliki/
--- secure.php
--- login.php

pozmienialem sciezki w require, a mimo to po prostu lapie sesji w pliku index.php. cos tam pewnie trzeba zmienic w kodzie, tylko co? chcialbym miec jakis porzadek w tych folderach i w glownym katalogu zostawic tylko index.php, a reszte wladowac do folderow, a z tym sie mecze, ciagle przerabiam i mam juz dosc. nie wiem czemu ta sesja nie wychodzi folder wyzej.
prosze o pomoc

Ten post edytował sakul55 28.03.2011, 17:19:22
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 16:09