![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 1 Dołączył: 24.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, postanowiłem trochę pobawić się w PHP obiektowo, przyszedł czas na MVC i o ile z modelem i widokiem raczej problemów nie mam to nie wiem jak poprawnie zrobić kontroler.
Mam stronę z: - show.php - edit.php - add.php - admin.php Normalnie to na początku wyświetlałem index.php, no i potem linkami, ale to to nie jest kontroler, więc jak to rozegrać? Na stronie index.php mam wywołać klasę kontrolera? A jak potem w tym pliku kontrolera to zrobić? Przejrzałem kilka frameworkow, ale to mi jeszcze bardziej namieszało, więc prosiłbym o takie najprostsze naprowadzenie jakby to miało wyglądać. Pozdrawiam! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował snaers 24.03.2011, 22:39:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
O przepraszam... Na PW Ci napisałem więcej niż tylko o strukturze. Cri rzucił adres do repozytorium Symfony dotyczące jedynie samego routera. Widzisz różnicę między kodem jaki pokazałeś jako prosty i tym spod linka. A czemu taka kolosalna różnica? Bo oba tyczą zupełnie różnych aplikacji. I co z tego, że mają ten sam cel i w sumie robią to samo? Oba dotyczą zupełnie innych aplikacji i muszą być zaimplementowane w sposób zgodny z danym projektem. A to zależy od wielu czynników już. Jednym z nich jest to co podałeś ale skąd mamy wiedzieć jak przykładowo dispatcher ładuje klasy czy jak wygladają Twoje klasy kontrolerów, by dispatcher mógł je wywołać w sposób prawidłowy. Takich pytań jest więcej. I sam zauważ, że ja juz mówie w tym momencie nie o routerze. Router ma proste zadanie. Dostaje ciąg jakiś na wejście i przetwarza go na obiekt danych zrozumiały dla dispatchera. A to już podany przez Ciebie kod realizuje, tylko musisz dostosować teraz dispatcher do tego by odpowiednio resztę aplikacji "rozruszał". Widzisz, że to już wykroczyło poza ramy routera czy jeszcze nie? A to jak dispatcher ma działać, jest zależne właśnie od wspomnianych przeze mnie elementów, pośrod których jest ta przytaczana struktura plików i katalogów.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 03:02 |