![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Piszę mały portal społecznościowy. I pojawił się problem przy funkcji "Ostatnie zdjęcia znajomych". Otóż mam 2 tabele:
i nie mam pojęcia jak skonstruować odpowiednie zapytanie... Bardzo prosił bym o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 16.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam zapytanko które wyświetla ostatnie zdjęcia znajomych. Jest jeszcze 1 szczegół... Niestety obecne zapytanie wyświetla 1 użytkownika kilka razy jeśli dodał kilka zdjęc. Chciałbym aby wyświetlało się tylko 1 najnowsze zdjęcie dla 1 użytkownika. Niestety dodanie dodanie DISTINCT(p.uid) nic nie daje;/
//Edit @Crozin prawie równocześnie:) Wydaje mi się, że Twoje rozwiązanie nie jest do końca optymalne, bo przy większej liczbie użytkowników tabela która proponujesz będzie miała ogromną liczę rekordów... W każdym bądź razie dziękuje za propozycję (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował koraso 25.03.2011, 19:20:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 12:23 |