![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 1 Dołączył: 24.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, postanowiłem trochę pobawić się w PHP obiektowo, przyszedł czas na MVC i o ile z modelem i widokiem raczej problemów nie mam to nie wiem jak poprawnie zrobić kontroler.
Mam stronę z: - show.php - edit.php - add.php - admin.php Normalnie to na początku wyświetlałem index.php, no i potem linkami, ale to to nie jest kontroler, więc jak to rozegrać? Na stronie index.php mam wywołać klasę kontrolera? A jak potem w tym pliku kontrolera to zrobić? Przejrzałem kilka frameworkow, ale to mi jeszcze bardziej namieszało, więc prosiłbym o takie najprostsze naprowadzenie jakby to miało wyglądać. Pozdrawiam! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował snaers 24.03.2011, 22:39:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 3 Dołączył: 16.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Router -> Controler (korzysta z Model) -> View
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Router -> Controler (korzysta z Model) -> View Cytat Widok jest odpowiedzialny za prezentację danych w obrębie graficznego interfejsu użytkownika. Może składać się z podwidoków zarządzających mniejszymi elementami składowymi. Widoki posiadają bezpośrednie referencje do modeli, z których pobierają dane, gdy otrzymują od kontrolera żądanie odświeżenia. Widoki mogą także modyfikować stan modelu, jeśli dana modyfikacja dotyczy sposobu prezentacji danych[5]. jak mozna przeczytac w MVC kontroler nie steruje modelem, PHPowe frameworki jedynie implementuja w czesci MVC (co wedlug mnie jest lepsze, niz prawdziwy MVC) Tez uwazacie, ze implementacje MVC w PHPowych frameworkach w przypadku tego jezyka sa lepsze, niz pelna, 100% implementacja MVC? Osobiscie uzywam kohany+ORM i caly kod pisze w kontrolerze i jest mi z tym bardzo dobrze, model ma jedynie kilka przydatnych funkcji do obslugi danych, a widok jedynie wyswietla te dane w HTML. Widzialem juz aplikacje, w ktorych wiekszosc akcji wykonywana jest w modelu i dla mnie jest to balagan niedoogarniecia. Wole dluzszy, ale bardziej przejrzysty kod. Prosze nie oceniac tego bo nie twierdze, ze jest to MVC i ze kazdemu musi to pasowac. Tez uwazacie, ze implementacje MVC w PHPowych frameworkach w przypadku tego jezyka sa lepsze, niz pelna, 100% implementacja MVC? Osobiscie uzywam kohany+ORM i caly kod pisze w kontrolerze i jest mi z tym bardzo dobrze, model ma jedynie kilka przydatnych funkcji do obslugi danych, a widok jedynie wyswietla te dane w HTML. Widzialem juz aplikacje, w ktorych wiekszosc akcji wykonywana jest w modelu i dla mnie jest to balagan niedoogarniecia. Wole dluzszy, ale bardziej przejrzysty kod. Prosze nie oceniac tego bo nie twierdze, ze jest to MVC i ze kazdemu musi to pasowac. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 07:29 |