Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Nasłuchiwanie w PHP
markonix

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

napisałem BOTa w oparciu o klasę rfGG.
Zastanawia mnie czy w czystym PHP mógłbym zręcznie go uruchomić tj. aby użytkownik otrzymywał w miarę szybką odpowiedź.
Usatysfakcjonował by mnie cron co 10sekund (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
jaka tu jest praktyczna różnica (demon też nie jest przecież wykonywany co milisekundę, ani też wywoływany jakimś zewnętrznym zdarzeniem, tu np. przyjściem wiadomości gg) między demonem a cronem?

Demon działa w pętli nieskończonej i nie jest to zależne w żaden sposób od czasu. Choć są i sposoby, które wymagają sprawdzania czasowego, ale jeśli chodzi o programowanie zdarzeniowe (np. JS, Qt, etc), to wówczas masz minimalne opóźnienia czasu reakcji w stosunku do akcji.

Cytat
Jeszcze 3 sprawa mnie zastanawia: gdybym popełnił błąd w obliczeniach i źle ustawił funkcję slepp + cron co minutę i doszło by do sytuacji gdy pierwszy cron wykonywał by się jeszcze, gdy drugi by się miał urchomić to czy to doprowadziłoby do:

Google: race condition.
+Quote Post
markonix

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(erix @ 22.03.2011, 16:57:17 ) *
Demon działa w pętli nieskończonej i nie jest to zależne w żaden sposób od czasu.

Gdybym w demonie ustawił jakieś zapytanie do bazy to by je wykonywał po kilka tysięcy razy w zależności od mocy obliczeniowej serwera?
Jego stosowanie ma chyba jedynie sens gdy go odpowiednio ograniczymy (slepp lub coś podobnego), aby wykonywał się co np. pół sekundy?
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 9.10.2025 - 23:59