|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
mój problem jest taki, że mam sklep WWW, w momencie składania zamówienia, sprawdza czy istnieje dostępna ilość na stanie, no i tu się pojawia problem, gdyż w momencie liczba_dostepnych<liczba_wybranych pojawia sie komunikat, ale zamiast cały proces zamowienia sie cofnąć to jest przyjmowany ale bez tej pozycji, która objawiła się błędem. a tak być nie powinno. W momencie błędu ilości powinno cofnąć cały proces i tj "nakazać kupującemu zmianę ilości"
Więc tak ogólnie w bazie mam kategorie, uslugi, rabat (rabat laczy sie z usluga poprzez iduslugi), klienci, koszyk_klienta, zamowienia, szczegoly_zamowienia... i dwie tabele akurat w tym aspekcie mnie istotne.. Projekt bazy robiony w DBdesigner typ bazy innodb, z uzyciem kluczy obcych.. i teraz tak nie wiem czy do kazdej instrukcji napisanej w kodzie zamowienia.php musze zastosować te commit i rollback ? czy wystarczy jedna ale cofając każde insert update delete ?
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
No więc wykonałam że najpierw sprawdza stan magazynu, jesli brak ilosci to jest komunikat i koniec... teraz tylko działa mi dodawanie , ale nie wiem dlaczego tylko dla jednego artykulu... wywala mi blad : Warning: mysql_query(): 8 is not a valid MySQL-Link resource in C:\xampp\htdocs\okazje\zamowienie.php on line 73 Warning: mysql_error() expects parameter 1 to be resource, null given in C:\xampp\htdocs\okazje\zamowienie.php on line 73
bedzie błąd w zapytaniu, tylko wg mnie pola się zgadzają, poza tym przy 1wszym towarze te zapytanie działa popranie.. to dla kolejnego towaru ma problem sprawdzenie czy jest na stanie taka ilosc i ta część dział poprawnie , natępnie jesli ilosc na magazynie umozliwia zakup to wstawienie rekordów do tableli zamówienia, pobranie id_zam, pobranie danych z koszyka < będa potrzben do uzupelnienia tabeli szczegoly_zam
wstawienie danych do tabeli szczegoly_zamowienia, o ta linię kodu ma warning przy kolejnym towarze w koszyku
potem następuje usunięcie zawartości koszyka, aktualizacja ilosc _dostepnych i sumy wybranych rab w wyniku poprawnego wykonania mail z informacją o przyjęciu zamówienia... Czy teraz będzie łatwiej nakierować na ewetualne nakierowanie na zlikidowanie błędu ? |
|
|
|
anka_skakanka [MySQL][PHP]Złożenie zamówienia oparte o transakcje 19.03.2011, 14:21:43
CuteOne To raczej błąd "struktury" skryptu a nie... 19.03.2011, 18:56:15
Zyx Transakcję zakłada się na cały blok operacji, któr... 19.03.2011, 19:05:23
sadistic_son Szczerze mówiąc to też mi ciężko się odnaleźć w Tw... 20.03.2011, 12:25:01
wiewiorek WoW ale kod
co to ma być to:
[PHP] pobierz, plain... 21.03.2011, 05:39:15
gino W błędzie masz odpowiedz, parser php wywali Ci, że... 21.03.2011, 08:20:46
CuteOne Po pierwsze - trudno wytłumaczyć komuś kto zna pod... 22.03.2011, 01:09:36
anka_skakanka Cytat(CuteOne @ 22.03.2011, 01:09:36 ... 22.03.2011, 01:39:32 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 27.08.2026 - 19:58 |