![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam mały problem jestem zmuszony do wykorzystywania na jednej stronie znaków diakrytycznych wielu języków, problem w tym że w php mam z tym mały problem w poniższym kodzie
a wynik jest taki: gęś g � � � � od razu pwoiem ze strona kdoowa dla pliku jest ok i przeglądarka też dobrą rozpoznaje. z góry dzięki za jakieś podpowiedzi co z tym zrobić |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat UTF8 jest używane szeroko w świecie, UTF16 spotyka się w takich krajach jak Chiny czy Japonia, z UTF32 jeszcze się nie spotkałem. UTF-16 to standard bo jest najwygodniejszym kodowaniem Unicode dla BMP (w palecie tej jest kodowaniem o stałej długości w przeciwieństwie do UTF-8) i to ono jest właśnie szeroko stosowane w świecie. UTF-8 to głównie strony WWW (w sumie to nie wiem czemu właśnie ono, a nie 16-bitowa wersja). UTF-32 jest jedynym kodowaniem o stałej długości znaku dla całej palety Unicode, a gdzie jest stosowane? Na Wiki pewnie będzie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 01:07 |