![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyszedł czas przestawić się na programowanie obiektowe, ale żeby od razu źle nie zacząć, mam pytanko.
Napisałem prostą klasę (do generowania formularzy), aby od czegoś zacząć:
I teraz problem... wszędzie pisze się aby nie mieszać logiki z HTMLem, a ja tu nie widzę żadnej możliwości, aby wywoływane metody nie zwracały HTMLa... W jaki sposób powinno się prawidłowo coś takiego robić? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij może od tego, że ten kod to do kosza się jedynie nadaje.
1. Można dodawać jedynie elementy INPUT z typem TEXT? A co z ~20 pozostałymi standardowymi kontrolkami udostępnianymi przez HTML? 2. Nie ma możliwość żadnej ingerencji w "szablony". Myślisz, że zawsze konstrukcja <div>{{ LABEL }} {{ INPUT }}</div> się sprawdzi? Każdy szablon (formularza, grupy elementów, samego elementu, etykiety i w końcu kontrolki HTML) powinien być modyfikowalny. No i jeszcze kilka rzeczy co do podstaw OOP i dobrych praktyk: 1. Nazwy klas powinny być rzeczownikami i rozpoczynamy je wielką literą, np.: FormDecorator. 2. Nazwy metod to czasowniki określające co ma zrobić obiekt, np.: addElement (Dekoratorze formularza dodaj element). 3. Z punktu #2 można łatwo wywnioskować, że metoda [i]formGroup jest kompletnie bezsensu. Powinno być addGroup gdzie jako pierwszy argument przekazuje się grupę (obiekt, który zawiera elementy) Cytat I teraz problem... wszędzie pisze się aby nie mieszać logiki z HTMLem, a ja tu nie widzę żadnej możliwości, aby wywoływane metody nie zwracały HTMLa... Skoro zadaniem tej "logiki" jest generowanie HTML-a to chyba oczywiste jest, że musi ona zwrócić ten HTML, co nie?W jaki sposób powinno się prawidłowo coś takiego robić? Swoją drogą, takie coś powinno być bezpośrednio powiązane z frameworkiem obsługi formularzy inaczej naprawdę niewiele zyskujesz tworząc coś takiego. Ten post edytował Crozin 18.03.2011, 19:26:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 15:57 |