![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zrobiłam wyszukiwarkę na bazie typu INNOdb a więc bez full-textu.. W momencie gdy kliknę w przycisk "szukaj" są opcje:
1. wprowadzono słowo, jest w bazie --> wyświetla je 2. wprowadzono słowo, nie ma w bazie --> komunikat 3. nic nie wprowadozno --> komunikat No i w tym momencie 1wsze opcje działają a 3cia sie sypie tzn. zamisat komunikatu "w celu korzystania z wyszukiwarki treba coś wpisać" pojawia sie pusta strona ... wszytsko działa dobrze dopóki nie jest podpięte do diva ... w pliku index. php mam formularz
w pliku szukaj php
Są jakieś pomysły na rozwiązanie ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z formularza przyjmujesz $_POST['wyszukaj'] i zapisujesz do $szukaj, więc to ta zmienna powinna być potraktowana mysql_real_escape_string.
Czyli dla powyższego przykładu tuż przed użyciem zmiennej $szukaj w zapytaniu robisz takie coś... Co jest niezrozumiełego w tym zdaniu? Dalej.... zmienna $wyniki jest tablicą po przypisaniu do niej wyników z explode. Nie możesz jej wrzucić do zapytania. Poza tym po co w formularzu masz 2 pola o tej samej nazwie wyszukaj? I tak tylko jedno zostanie wysłane, tzn wartość pierwszego zostanie nadpisana wartością drugiego. czyli te mysql_real_escape_string może być w tym miejscu czy jeszcze wcześniej ? Ma być jak najbliżej zmiennej odebranej z forma, której używasz w zapytaniu do bazy.Ten post edytował sadistic_son 18.03.2011, 16:38:04 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 19:48 |