![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam i proszę o pomoc w temacie wysyłania linijki tekstu bezpośrednio na stronę napisaną w php.
Jestem nowicjuszem i moje wiadomości na ten temat są nie wielkie .Próbowałem użyć skryptów serwera UDP i TCP .Lecz nie wiem dlaczeko nie chciało działać. Napisałem w Delphi aplikację klienta / serwera do komunikacji i chciałbym wysyłać przekonwertowany tekst na 1 tablice w formacie -byte i odczytać tekst na stronie . Preferował bym komunikację UDP . |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile nie masz na serwerze PHP odpalonego jako jakiegoś rodzaju daemona, który nasłuchuje na danym porcie nie możesz mu wysłać danych - bo nie ma tam niczego co mogło by je odebrać.
PHP z reguły działa "przez serwer HTTP", czyli to serwer HTTP (np. Apache) nasłuchuje na porcie 80 i jeżeli otrzyma odpowiednie żądanie przekaże je PHP-owi, który je obrobi i zwróci odpowiedź. Zakładając, że masz najbardziej standardową konfigurację serwera HTTP wystarczyłoby Ci coś takiego: Po stronie serwera: 1. Skrypt PHP umieszczony w {WEB-ROOT}/mojskrypt.php (gdzie {WEB-ROOT} to jakaś tam ścieżka pod którą serwer HTTP trzyma publiczne pliki tak by były one dostępne przez domena.pl/mojskrypt.php) 2. Skrypt PHP, który ma formę przykładowo: Po stronie klienta: 1. Musisz jedynie wysłać odpowiednie żądanie HTTP, które przyjmie formę: Kod POST /mojskrypt.php HTTP/1.1
Host: domena.pl xml={{ treść dokumentu XML }} |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 09:15 |