![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Zastanawia mnie jaki system kontroli wersji jest najlepszy (szybkość, łatwość obsługi, możliwości).
Od sporego czasu używam SVN-a (VisualSvn na winde + Tortoise) i jakoś działa aczkolwiek czasem potrafi wypluć jakieś kosmiczne błędy, które logicznie nie powinny mieć miejsca. Dlatego też chciałem was zapytać o osobiste doświadczenie i rekomendacje do jednego z wymienionych systemów. Chyba, że są inne jeszcze lepsze. Bardzo bym prosił również o podanie w formie listy zalet i wad każdego z systemów. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Wybrałem oczywiście GIT-a z jednego powodu. Lokalne Branche.
Zacząłem pracować na nich w momencie gdy zauważylem, że robienie wielu rzeczy na jednym branchu jest trudno i łatwo o bałagan. Lokalne branche ratują nam tyłek. SVN-owe branche działały za wolno i sprawiały czasem problemy no i jak tu ktoś powiedział, jest to SYMULACJA branchy - zgodzę się. HG (Mercurial) - jak się dowiedziałem, że "lokalny" branch trzeba wysłać przy pushu NAWET jeżeli jest on nieaktywny to przełączyłem się na chwilę w tryb leminga, ponieważ nie byłem w stanie zrozumieć tej "głupoty". GIT - branche obsługuje się bardzo łatwo (git branch, git checkout, git merge) i masz wszystko czego potrzebujesz. Dodatkowo można sobie postawić GITOLITE na swoim VPS-ie, dedyku i masz serwer centralny z uprawnieniami. Nawet na windowsie klieni zainstalował się bez problemu choć nie obeszło się bez pomocy TortoiseGIT przy klonowaniu repozytoriów (żeby ustawić klucze prywatne). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 11:36 |