Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]+GD Przejście między zdjęciami
Kazaan

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, jak w temacie, chodzi mi o stworzenie skryptu dzieki ktoremu uzyskal bym przejscie między dwoma zdjęciami przy użyciu gd...
macie jakies pomysły ? jedyne co przychodzi mi do glowy to stopniowe nakladanie transparentu z jednej strony zdjecia do polowy, i tak przygotowane zdjecie nalozyc na kolejne. Kwestia jak to zrobic ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
thek

Grupa: Moderatorzy

GD niestety nie ma nic do zaoferowania sensownego by zrobić takie przejście płynne i, co tu dużo mówić ładnie oraz naturalnie wyglądające, trzeba się posiłkować niestety dość wolno działającymi skryptami, a do tego mało wydajnymi, bo liczenie jest dla każdego piksela obrazu. Sam kiedyś podobny filtr pisałem ale w Matlabie. To przypomina symulację nadawania przezroczystości dynamicznie. Jak działał?
1. Brałem dwa obrazy A i B o tej samej rozdzielczości (jeśli nie były - przeskalowywałem do identycznej)
2. W pętli po całej szerokości robiłem wzorek mniej więcej taki
  1. $A = //pierwszy obrazek w formacie GDimage
  2. $B = //drugi obrazek w fomacie GDimage
  3. $wynik = = imagecreatetruecolor($szerokosc, $wysokosc);
  4. for($i = 0; $i<$szerokosc; $i++) {
  5. $stopienA = $i/$szerokosc;
  6. $stopienB = 1 - $i/$szerokosc;
  7. for( $j = 0; $j< $wysokosc; $j++ ) {
  8. $colorA = imagecolorsforindex($im, imagecolorat($A, $i, $j) );
  9. $colorB = imagecolorsforindex($im, imagecolorat($B, $i, $j) );
  10. $color = imagecolorallocate($wynik, (int)($colorA['red']*$stopienA+$colorB['red']*$stopienB), (int)($colorA['green']*$stopienA+$colorB['green']*$stopienB), (int)($colorA['blue']*$stopienA+$colorB['blue']*$stopienB) );
  11. imagesetpixel($wynik, $i, $j, $color);
  12. }
  13. }

Możesz owszem kombinować z nadawaniem obu obrazkom tylko poziomu alfa w pętli, ale kod nie różni się wiele od tego powyżej. Różnica leży bowiem tylko w tym jak piksele obrazu traktujesz. A efekt wcale lepszy nie jest. Tylko zwracaj uwagę na szerokość i wysokość, bo we wszystkich 3 muszą być identyczne. Jeśli nie będą, to musisz sam sobie przeskalować A, B i wynik by były! Wydajne to nie jest, ale niestety GD nie ma wsparcia dla nadawania w prosty sposób alfy konkretnemu pikselowi lub grupie pikseli i trzeba to samemu implementować poprzez manipulacją alfy dla każdego piksela z osobna lub poprzez cudowanie. Możesz ewentualnie jeden z obrazów użyć od razu jako wynikowy i to będzie jedyna optymalizacja w sumie.

PS... Musisz uważać na zaokrąglenia dla wartości skrajnych. Jeśli trzeba będzie to daj zaokrąglenie w dół bo jest pewniejsze w tym wypadku.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.10.2025 - 23:56