![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Rzadko piszę, a to mnie niestety ugryzło i zastanawiam jak to obejść. Mam regułkę w htaccess, która w wyniku ma dać przekierowanie na link nie dość że z polskimi znakami, to jeszcze spacją:
Oczywiście reguła wysypuje htaccess jak złoto i widzę 500. To jak ugryźć spację wiem, wystarczyło ująć wynikowy w nawiasy
Spację łyknęło. Problem jest teraz z kodowaniem niestety spacja jak i "ę" są w locie urlenkodowane. Nie pomaga dodawanie flagi NE -> olewa ją. W efekcie przeglądarka wypluwa:
a nie tego chcę. Ma być ładnie
Chciałbym uniknąć pisania routera by przychwytywał taki adres lub podobne, przetwarzał i dopiero pluł dalej bo nie widzę sensu, tylko z powodu kodowania, puszczać go przez kolejnego pośrednika. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A więc mówię... Wszystkie pliki są w ANSI as UTF-8 (innymi słowy utf-8 bez BOM) oprócz htaccess. Niestety z tego co widziałem, to próba konwersji tego pliku na zgodny z innymi powoduje cyrki. Tak jakby htaccess nie miał prawa mieć kodowania pliku innego niż ANSI. Samo wpisanie więc do przeglądarki w pasku adresu polskiej nazwy nie jest problemem, bo wtedy przeleci wszystko ładnie i polskie znaki nie stanowią problemu, gdyż cała strona stoina utf-8. Zonk jest tylko gdy muszę na sztywno w htaccess określić, jako docelowy, adres z polskimi znakami. Niestety zapis htaccess jako ANSI uniemożliwia prawidłowe odczytanie polskich znaków i są one konwertowane na urlencode niezależnie od obecności lub nie flagi NE. Zrobiłem w htaccess na razie tak, że oznaczam sobie pewne na sztywno wpisane przekierowania i metodą miasto, kontrolera obiekty, przechwytuję ję (prosty switch) i redirectuję na, już polski w pełni adres, gdyż plik routera jest już utf-8 bez BOM i nie robi cyrków. Niezbyt to eleganckie, ale działa. Szukałem jednak sposobu na ładniejsze załatwienie tego, bez uciekania się do kierowania dodatkowo przez router, w obrębie samego htaccess, i tutaj niestety jak na razie brak efektów.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 09:51 |