![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słuchajcie, jakich funkcji używacie do zabezpieczenia danych z formularzy? I w jakiej kolejności? Dla np. danych, które powinny być liczbami stosuję coś w tym stylu:
Interesuje mnie kolejność wykonywania tych funkcji. Są jakieś reguły, czy jest to bez różnicy czy najpierw strip_tags, potem mysql_real_escape_string itd. ? Ten post edytował sadistic_son 2.03.2011, 21:02:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Wyrażenia regularne cechuje mniejsza czytelnośc oraz mniejsza wydajność..
więc u mnie przegrywają na całej linii (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Oczywiście pojedyńcze wyrażenie będzie prawie na pewno szybsze od wywołania szeregu funkcji walidujących. Osobiście wyrażenia regularne stosuje dopiero przy wnikliwej walidacji danych takich jak np. poprawność adresu email czy numeru konta bankowego. Nigdy nie do walidacji np. inta..... Za każdym razem jak słysze "oh, to przyśpieszy Twój skrypt tylko o 0,0002 sek" chce mi się płakać... Takie argumentowanie jest bez sensu! Prawidłowa odpowiedź brzmi: Jedno rozwiązanie jest 2x 4x 8x szybsze od innego. I tyle, nie żadne 0,000005 sek, bo to totalnie nic nie mówi o wydajności. Ten post edytował wNogachSpisz 3.03.2011, 02:15:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 4 Dołączył: 11.08.2010 Skąd: Inowrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wyrażenia regularne cechuje mniejsza czytelnośc oraz mniejsza wydajność.. więc u mnie przegrywają na całej linii (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Chce mi się śmiać za każdym razem jak słysze "oh, to przyśpieszy Twój skrypt tylko o 0,0002 sek". Takie argumentowanie jest bez sensu. Mnie intereują fakty, jedno rozwiązanie jest 2x 4x 8x szybsze od innego i tyle, nie żadne 0,000005 sek, bo to totalnie nic nie mówi o wydajności. Mniejsza czytelność? heh nauka wyrażeń to jakieś 1-5h maks z pełnymi ich możliwościami... Jeżeli chodzi o czytelność... Jak już znasz składnie i możliwości to takie wyrażenia więcej mówią niż 5 funkcji zabezpieczających i do tego usuwających wszelkie niepowołane znaki na bezpieczne. Po drugie dzięki wyrażeniom regularnym (oraz javascript i ajax) możesz otrzymać bardzo interaktywne formularze po stronie klienta... A moje oznaczenie odnośnie wydajności to tylko wzmianka iż nie ma ono żadnego znaczenia przy nie stosowaniu i stosowaniu wyrażeń... No ale lenistwo to lenistwo... Każdy orze jak może (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) i umie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 16:56 |