![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dla mnie to chore wywoływac metodę magiczną wewnątrz klasy.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Chyba jednak nie zdajecie sobie sprawy co mówicie. Metody __set i __get umożliwiają zapewnienie dodatkowej logiki w aplikacji tak samo jak "set*" i "get*". Co jeżeli mam 100 właściwości w klasie? 200 metod get i set? Strasznie słabe. Wolę sobie zrobić metodę magiczną __call w połączeniu __set i __get i mieć identyczna funkcjonalność w znaczniej bardziej efektywny sposób.
Mówiąc, że takie operacje można zastąpić dowolną inna metodą jest trochę utrudnianiem losu samemu sobie. Podam doskonały przykład. W C++ są dostępne wektory. Dzięki przeciążeniu operatorów (coś ala "metoda magiczna") można na nich w bardzo łatwy sposób wykonywać operacje matematycze. Będziemy rezygnować z tak niewyobrażalnej wygody tylko po to, żeby "jasno" było widać w kodzie "set"? Straszne słabe. Dla jasności przykładu. Przykładowy wektor to (1,2). Dodanie do niego drugiego wektora (2,3) następuje w ten sposób. (1 + 2, 2 + 3) = (3, 5) Sam stosuje w większości set i get ale to tylko daltego by zapewnić sobie wywołania łańcuchowe. Przy dużej ilości właściwości to nie ma żadnego sensu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba jednak nie zdajecie sobie sprawy co mówicie. Metody __set i __get umożliwiają zapewnienie dodatkowej logiki w aplikacji tak samo jak "set*" i "get*". Co jeżeli mam 100 właściwości w klasie? 200 metod get i set? Strasznie słabe. Wolę sobie zrobić metodę magiczną __call w połączeniu __set i __get i mieć identyczna funkcjonalność w znaczniej bardziej efektywny sposób. Ale co Ci uniemożliwia wstawienie kodu, który umieściłbyś w __set() wstawić do jednej metody set i nie mieć ich 100?
Zadziała nawet jeśli nie istnieje taki parametr klasy, bo stworzy go w locie. I po co Ci funkcja magiczna? Nie twierdzę, że funkcje magiczne są zupełnie do bani. Jednak używanie ich wewnątrz klasy to totalny bezsens. Ten post edytował JoShiMa 25.02.2011, 13:46:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 05:55 |