![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dla mnie to chore wywoływac metodę magiczną wewnątrz klasy.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zastanów się z 10 razy i napisz post jeszcze raz. Poza tym __get i __set nie służy jedynie do uzyskiwania dostępu do zmiennych prywatnych i chronionych. Wookieb... Dobrze napisałem. Używając __set i __get, tworzymy metodę, która udostępnia wszystkim na zewnątrz atrybuty klasy. Jeśli byśmy tego nie chcieli w pełni, to musimy to ograniczać już wewnątrz definicji tej metody. Przykładowo mamy wspomnianą przez Ciebie klasę z 200 atrybutami, w tym 5 private i 5 protected, z których nie wszystkie chcemy udostępniać na zewnątrz. Co robimy? Sięgamy po refleksję by sprawdzić, czy dany atrybut jest na "black-liście"? Fajnie... Kosztem naszej wygody (linie kodu) zarżynamy wydajnościowo aplikację, która oprócz magii jeszcze po refleksję sięga.O to mi chodziło w przykładzie. __set i __get oraz inna magia daje dostęp nie zawsze w sposób jaki byśmy chcieli ostatecznie uzyskać i musimy nad tym panować. Poza tym powiedz mi jedno wookieb: "Czy __set i __get ruszają do działania jeśli atrybut jest public?", bo jak dla mnie nie. Sam kwantyfikator zezwala na grzebanie mi w zmiennych public, więc o czym my mówimy tutaj? O pisaniu settera i gettera magicznego dla czegoś, co i tak nie będzie użyte? Bo klasa mając składową publiczną odda nam ją od razu i odwołanie się do magii nie nastąpi nigdy? Dla mnie większy sens mają te funkcje tylko gdy chcemy się zająć wyłapywaniem błędów własnych, a nie posługiwanie tym w sposób nadmierny. To tak jak z mechanizmem wyjątków. Powstał by prościej obsługiwać sytuacje wyjątkowe, a ludzie używają tego do kontroli przepływu danych w aplikacji niczym wariant IF, który dodatkowo trudniej wysypać bo jest "inteligentniejszy". PS... Tak wiem... Pozwala utworzyć i odczytywać w locie obiektowi nieistniejące składowe choćby, ale IMHO takie posługiwanie się wynika ze zrypanego procesu projektowego. Źle zaprojektowana aplikacja po to sięgnie. Dobrze przemyślana nie potrzebuje takich łat. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 16:30 |