![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dla mnie to chore wywoływac metodę magiczną wewnątrz klasy.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim powinieneś myśleć nie o autorze klasy, a o jej użytkowniku (nawet jeżeli jest to sam autor).
Przecież nigdzie nie zmieniłem żadnej wartości, jedynie zmieniłem wartość właściwości varA. Usuwam przypisanie wartości - zwraca mi ładnie "varB", przywracam przypisanie wartości jakiejś innej właściwości - zwraca mi NULLa. W taki oto prosty sposób kod staje się magiczny. O ile w przypadku gdy sam jesteś autorem i użytkownikiem dasz sobie bez problemu radę. Ale wyobraź sobie zewnętrzną bibliotekę z piętnastoma takimi obiektami, każdy z jakimś "zwalniającym nas z potrzebny niepotrzebnego pisania" potworkiem pod postacią __set(). A później dochodzą Ci kolejne 4 biblioteki z kolejnymi potworkami - idzie się pochlastać w końcu. Przykład drugi: Ale reakcja jest trochę inna - od razu wiadomo, że jedynym możliwym miejscem zmiany wartości varB jest metoda setVarA(). Trzeba jeszcze zaznaczyć, że nie jest to najlepszy kod. 10 getterów/setterów najparwdopodobniej powinno być zastąpionych jedną parą, a operacje powinny być wykonywane na tablicy. Trzeba pamiętać, że cała magiczność ogranicza się do zamiany $obj->__set('var', $value) na $obj->var = $value. Naprawdę nie zyskujemy niczego poza kilkoma znaczkami. Ahh.. mogłaby to być jeszcze metoda getVarB() (która przykładowo zwracałaby raz varB a raz NULL w zależności od ilości wywołań) - ale wtedy do pierwszego listingu należałoby też dodać wtf spowodowane przez __get() (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 02:45 |